English
Kundservice
Kundservice

Campusutveckling

Att våra campusområden utvecklas och ger lärosäten rätt förutsättningar över tid är avgörande för oss som företag. Nyckeln till framgång är att hitta nära och bra samarbetsformer med våra kunder där vi kan omsätta visioner till konkreta utvecklings- och handlingsplaner.

Mer information

Lediga lokaler

Våra kunskapsmiljöer är dynamiska platser där kärnan handlar om utbildning och forskning men också företagande och innovation. Vi har moderna labb och kontor till uthyrning på flera av våra campus.

Mer information

English
Kundservice

Campusutveckling

Att våra campusområden utvecklas och ger lärosäten rätt förutsättningar över tid är avgörande för oss som företag. Nyckeln till framgång är att hitta nära och bra samarbetsformer med våra kunder där vi kan omsätta visioner till konkreta utvecklings- och handlingsplaner.

Mer information

Lediga lokaler

Våra kunskapsmiljöer är dynamiska platser där kärnan handlar om utbildning och forskning men också företagande och innovation. Vi har moderna labb och kontor till uthyrning på flera av våra campus.

Mer information

English
Kundservice

Campus

Campus Lund LTH

Störningar & Info

Här kan du läsa om aktuella störningar, planerade underhåll och annan viktig information som påverkar ditt campus. Du kan också ladda ner vår app Mitt Campus för att få aviseringar direkt i din mobil.

Inlägg

Torsdag 21 november, 2024

Information om snöröjning och halkbekämpning

På Akademiska Hus arbetar vi aktivt för att säkerställa att våra fastigheter är säkra och tillgängliga under vintermånaderna. I samarbete med vår markentreprenör Peab ansvarar vi för både snöröjning och halkbekämpning på området. Så här jobbar vi med snöröjningen:Snöröjning utförs tidigt på morgonen och ska vara klar senast kl. 07.00, förutsatt att snöfallet har upphört senast kl. 04.00. Om det snöar senare under natten eller dagen, ser vi till att snöröjningen är avklarad inom fyra timmar efter att snöfallet har slutat.Vid halka gör vi vårt bästa för att halkbekämpa området inom fyra timmar efter att halkan uppstått.Om det snöar kraftigt under dagen prioriterar vi huvudentréer, infarter och parkeringsytor för att du ska kunna röra dig säkert.Vi snöröjer när snödjupet når 3 cm för blötsnö eller 5 cm för torrsnö, och säkerställer att max 1 cm snö eller is finns kvar efteråt.Entréer, trappor, ramper och andra viktiga ytor hålls helt fria från snö och is.Vid behov använder vi manuell skottning för de ytor som inte kan snöröjas med maskiner.Tänk på att ytor i skugga kan vara lite svårare att halkbekämpa, eftersom saltet inte aktiveras lika effektivt utan sol och mycket fottrafik. Men vi arbetar löpande för att hålla alla områden så säkra som möjligt.

Måndag 16 september, 2024

Akademiska Hus sätter upp staket runt arbetsområden på LTH Campus

Akademiska Hus, Lunds Universitet och LTH har gemensamt tagit fram ett förslag till förbättring av utemiljön på LTH Campus. Staket sätts upp runt ytor där markarbeten ska utföras under hösten 2024 vid IKDC, A-huset, V-huset, Navet och Kårhuset på LTH. Ytorna görs så små som möjligt och staketen tas ner efter hand som arbetena färdigställs. Arbetena bedrivs i etapper och bifogad planritning visar hur det är planerat i dagsläget. Givetvis kommer detta att anpassas efter verkligheten om och när det går fortare eller tar längre tid att utföra vissa moment. Vi ber om er förståelse att detta är vår bästa uppfattning i skrivande stund. Staket kommer att sättas upp runt arbetsområden på LTH Campus enligt bifogad skiss.

Onsdag 11 september, 2024

Nu förbättrar vi Blå Stråket

Under vecka 38 till 42 pågår arbete med att förbättra Blå Stråket. Det innebär att gång/cykeltrafik genom UB-parken kommer att ledas om och framkomligheten blir påverkad. Enligt gällande detaljplan får vi inte lägga asfalt längs Blå Stråket. Tillsammans med Lunds kommun, som har skötselansvaret har vi nu hittat en alternativ lösning för att göra gång- och cykelvägen bättre. Genom att höja och sänka nivåerna och plocka bort kantsten kan vi skapa nya avrinningszoner som leder bort dagvattnet. Det i sin tur kommer leda till att vi får bort de vattenfåror vi har problem med i dagsläget.Nu har Länsstyrelsen, Lunds kommun och stadsantikvarien godkänt planen, varför vi nu kan påbörja arbetet. Vi hoppas på förståelse för eventuella störningar, snart blir Blå Stråket precis som förut, fast bättre!

Måndag 17 juni, 2024

Sommarbrev från Akademiska Hus

Nu är det inte många dagar kvar innan de flesta av oss får en välbehövlig ledighet och möjlighet att ladda batterierna. Det har varit ett intensivt läsår där mycket har hänt på vårt campus i Lund och Malmö.Vi har genomfört årets NKI undersökning där resultatet för Lund/Malmö hamnade på 60, en klar uppgång från förra årets mätning om 51. Tittar vi på Lund Centrum och Malmö så ökar vi resultatet till 61 från 59 vid förra mätningen. Universitetsplatån ökade till 60 från 56 och LTH till 59 från 41. Ett resultat vi är väldigt glada för men arbetet fortsätter för att vi ska bli ännu bättre. Mer om resultatet kommer på höstens husmöten.Lund Centrum:Vi har renoverat G:a Lungkliniken som nu i början av juni är inflyttningsklar. Under hösten påbörjade vi utbyte av utearmaturer i Kv Paradis och i UB-parken som nu är genomfört. Tillsammans med vår entreprenör Peab och vår markförvaltare Catharina har vi tittat över växtligheten och vidtagit åtgärder för att framförallt öka tryggheten, mer kommer att göras under hösten.Universitetsbiblioteket renoveras varsamt för att skapa en ny entré som möter det vackra huset på ett bättre sätt och fler studieplatser, beräknas klart till årsskiftet 24/25.Lund Universitetsplatån:Under våren har vi anpassat en lokal till LU Byggnad på KC 3. Det är den första lokalen som är anpassad i Anshelmhusen att fungera som storrumskontor och det ska bli spännande att se vilken verksamhet som flyttar in i lokalen.Vi hade en tyvärr en brand på BMC:s tak som lyckligtvis inte orsakade några större skador på huset eller påverkan på verksamheten. Räddningstjänsten gjorde ett bra jobb så att vattenskadorna minimerades. För närvarande utreds orsaken till branden. Sannolikt kommer det behöva sättas en ställning över delar av huset vid återställningen.Lund LTH:På LTH är två stora utvecklingsprojekt av utemiljön i startgroparna, ett Samverkansprojekt med VA SYD och REWAISE där vi ska testa framtidens dagvattensfördröjning i dammarna sjön Sjön och pölen Pölen samt stärka attraktiviteten runt en viktig samlingsplats på campus. Projektet planeras vara klart innan traditionsenliga regattan och illustreras i bild på nästa sida.Det andra utvecklingsprojektet är att stärka Norra campus utemiljö på LTH där ingrepp under hösten/vintern kommer ske framför Kårhuset med ny cykelparkering, Amphiteatern, AK-parken och hela vägen upp till IKDC entré. Akademiska Hus är stolta och glada över att utformningen tagits fram i samverkan med representanter från LU Byggnad, LTH och TLTH.Stort tack för ett bra samarbete under våren och vi hoppas att Ni alla får en skön sommar och ledighet. Själva ser vi fram emot trädgårdsarbete, golfrundor med kompisar, undervattensrugbycup i Barcelona, grillkvällar och många salta bad i Öresund, vilket ger oss massor av energi.Soliga hälsningarChristoffer, Elin, Lars-Bertil med kollegor

Måndag 19 juni, 2023

Takarbete A-huset, LTH

Det kommer att utföras arbete med tätskikt, plåt samt ställningsarbeten på A-huset, LTH med start V32, måndagen den 7 augusti 2023.BYGGINFORMATION VECKA 32-37, 2023För att kunna utföra omläggningen av taket så krävs det att en ställning byggs upp på den östra fasaden. Ställningen som byggs består av en gångbrygga höst upp på taket med spiror ned på fasad. Ett utvändigt trapptorn kommer att användas för persontransporter upp till taket. Trapptornet är planerat att placeras på innergården.Det kan lukta vid pappläggning på tak, lukten kan ev. ta sig in via luftintag eller fönster.OBS! Det kommer att förekomma kranar och lastbilar runt byggnaden under byggtiden.Arbete pågår mellan 07.00 – 16.00Vecka 32-37, 2023V32 Ställningen och trapptorn monteras på tak samt den östra fasaden. V33-36 TakarbetenV37 Demontering ställningFör frågor kontakta projektledare Mikael Renstrand Akademiska Hus 070-3691326

Fredag 4 mars, 2022

På måndag 7 mars kl 15.00 testas "Hesa Fredrik"

Fyra gånger per år, den första helgfria måndagen  i mars, juni, september och december klockan 15.00, kontrolleras det att signalen Viktigt meddelande via utomhusvarningssystemet ”Hesa Fredrik” fungerar.På måndag den 7 mars genomförs testet som planerat klockan 15.00.Med tanke på omvärldsläget vill MSB betona att det är ett test.Signalen låter oavbrutet i sju sekunder, sedan följer fjorton sekunders tystnad. Signaltestet pågår under minst två minuter. Om du hör signalen vid en annan tidpunkt än då den testas, eller får ett VMA  (Viktigt Meddelande till Allmänheten) i mobilen ska du:Gå inomhus och stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation.Lyssna på Sveriges Radios P4 för att höra vad som händer.För mer information gå in på webbplatsen Krisinformation.se eller ringa 113 13

Tisdag 14 december, 2021

Akademiska Hus gör sin enskilt största satsning på solceller

Akademiska Hus gör en rekordstor satsning på förnybar energi vid Lunds universitet. Flera nya solcellsanläggningar ska installeras, bland annat bolagets enskilt största någonsin med en kapacitet på 450 000 kWh miljövänlig el varje år. Tillsammans med redan befintliga anläggningar på området kommer den årliga produktionen totalt att uppgå till strax över 2 miljoner kWh. Därmed blir Campus Lund också det campusområde i landet med störst solelproduktion.Sedan 2007 har Akademiska Hus kontinuerligt försett Sveriges campusområden med solcellsanläggningar som ett led i att minska mängden levererad energi och istället satsa på förnybara energikällor. De senaste åren har antalet anläggningar på campus runt om i landet ökat rejält och nu tar bolaget ytterligare ett omfattande grönt kliv framåt för att skapa än mer hållbara campusområden.Akademiska Hus investerar cirka 14 miljoner kronor i nio nya solcellsanläggningar vid Lunds universitet, däribland på taken till byggnaderna Språk- och litteraturcentrum, Eden, Annexet och Geocentrum. Störst anläggning placeras på taket till Biomedicinskt centrum (BMC), som kommer att täcka en yta på cirka 2 500 m2 och som när den är i drift kommer att producera hela 450 000 kWh per år. Det gör den till Akademiska Hus enskilt största solcellsanläggning någonsin.– Den rekordstora satsningen som Akademiska Hus nu gör innebär att vi har installerat solceller på i princip alla tak som är lämpade för solceller inom vårt fastighetsbestånd i Lund. Det är ett bevis på att vi lägger stor kraft på att nå en mer hållbar energiförsörjning och att vi tillsammans med Lunds universitet bidrar till ett fossilfritt samhälle. Med fler solceller säkras också en elproduktion och elanvändning som sker nära varandra, vilket minskar överföringsförluster i elnäten, säger Magnus Öhrman, gruppchef inom energi och teknik på Akademiska Hus.Mål om klimatneutralitetAkademiska Hus har högt uppsatta klimatmål och har beslutat om en nollvision för sitt klimatavtryck. Sedan tidigare har Akademiska Hus installerat solceller i Lund på byggnaderna Ekologi, Maxlab, Kemicentrum, Biologicentrum, Byrålogen samt bolagets egna kontor Handsken. Sammantaget kommer de redan befintliga och de nio nya anläggningarna att årligen producera strax över 2 miljoner kWh miljövänlig solel. Energin kommer i sin helhet att användas inom Akademiska Hus fastigheter på campus för ventilation, pumpar, belysning och andra fastighetsinstallationer. Den motsvarar genomsnittsförbrukningen för hundra normalstora villor eller att köra cirka tre varv runt jorden med elbil.– Akademiska Hus satsning på solceller ligger i linje med Lunds universitets miljö- och hållbarhetsmål och bidrar till en lokal elproduktion. Placeringen av solcellerna på hustak innebär också att mark inte behöver tas i anspråk för elproduktionen, säger Claes Nilén, miljöchef vid Lunds universitet.– Lunds universitet ska agera som förebild när det gäller hållbarhet och en klok användning av energiresurser följer de globala målen. Åtgärder som dessa är därför inte bara en investering i framtiden, de ökar också universitetets trovärdighet i hållbarhetsfrågor, säger Heiko Herwald, vicedekan med ansvar för hållbarhetsfrågor vid Medicinska fakulteten.De nio nya solcellsanläggningarna installeras löpande med start i december 2021 och planeras att vara driftsatta till sommaren 2022.Om Akademiska Hus och solcellerI dagsläget har Akademiska Hus totalt 90 anläggningar i sitt fastighetsbestånd som årligen genererar 8,2 miljoner kWh hållbar elenergi till svenska lärosäten. Under de närmaste åren planerar fastighetsbolaget att ta ytterligare krafttag genom att installera fler anläggningar som, när de står klara, bidrar till att Akademiska Hus totala mängd solel kommer att uppgå till över 12 miljoner kWh per år.