Den biologiska mångfalden befinner sig i en akut kris. Enligt FN:s plattform för biologisk mångfald och ekosystemtjänster (IPBES) hotas omkring en miljon arter av utrotning. Många inom bara några decennier. En utveckling som är en följd av mänsklig påverkan.
Detta är inte bara en fråga om natur och arter, utan om mänsklighetens framtid. Den biologiska mångfalden är grunden för ekosystemtjänster vi alla är beroende av, såsom ren luft, bördig jord, pollinering och ett stabilt klimat.
Chans att påverka
Som ett av Sveriges största fastighetsbolag med fokus på kunskapsmiljöer, som också omfattar stora utomhusmiljöer, har Akademiska Hus en viktig roll att spela. Genom att planera, bygga och förvalta våra campusområden med hänsyn till naturvärden kan vi verkligen bidra till att stärka den biologiska mångfalden lokalt.
– Här gör vi redan mycket som är bra! Genom våra naturvärdesinventeringar får vi nu också ett mått på hur vi ligger till och kan mäta och säkerställa att vi förbättrar oss över tid, säger Erik Florman, hållbarhetschef på Akademiska Hus.
En stor beställare – hela värdekedjan spelar roll
Men vår påverkan sträcker sig längre än till hur biodiversiteten ser ut på våra campus. Den största påverkan på biologisk mångfald sker i alla de material vi använder och på vilket sätt de har producerats. Vi har därmed ett ansvar när det gäller de inköp vi gör. Det är också därför som en kartläggning nu har gjorts.
Genom att ställa tydliga och skarpa krav på biologisk mångfald i upphandlingar kan en långt större påverkan uppnås än vad vi kan gör direkt i våra kunskapsmiljöer. Det handlar inte enbart om den egna verksamheten, utan också om påverkan längs hela värdekedjan, från leverantörer till slutkunder.
– För Akademiska Hus betyder det att vi behöver växla upp vårt arbete med att identifiera och minimera negativ påverkan på naturen, även i byggmaterial, entreprenadverksamhet och markanvändning. Det är både ett ansvar och en möjlighet för oss, att vara en aktör som bidrar till mer biologisk mångfald, säger Erik Florman, hållbarhetschef.
Rapporteringskrav och förväntningar från vår ägare
Regeringen har i sin ägarpolicy från februari 2025 skärpt förväntningarna på statligt ägda bolag när det gäller hållbarhetsarbete, inklusive biologisk mångfald. Policyn betonar att bolagen ska agera affärsmässigt, hållbart och föredömligt, vilket innebär att de ska integrera hållbarhetsaspekter i sin verksamhet och rapportering.
– Biologisk mångfald är inte bara en miljöfråga, det är också en affärskritisk fråga. För oss på Akademiska Hus innebär det att hållbarhetsfrågor, inklusive vår påverkan på biologisk mångfald, behöver vara fullt integrerade i våra investeringsbeslut, strategier och riskbedömningar, säger Peter Anderson, CFO, Akademiska Hus.
Regeringen har i sin ägarpolicy från februari 2025 skärpt förväntningarna på statligt ägda bolag när det gäller hållbarhetsarbete, inklusive biologisk mångfald. Policyn betonar att bolagen ska agera affärsmässigt, hållbart och föredömligt, vilket innebär att de ska integrera hållbarhetsaspekter i sin verksamhet och rapportering.
Vidare har Sverige, tillsammans med andra länder, antagit det globala Kunming–Montreal-ramverket för biologisk mångfald under FN:s konvention om biologisk mångfald (CBD). Detta ramverk, som antogs vid COP15-mötet i Montréal, Kanada, i december 2022, innehåller ambitiösa mål för att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald till 2030. Målen inkluderar att skydda minst 30 procent av världens land- och havsområden samt att restaurera minst 30 procent av skadade ekosystem.
Kartläggning och rapport klar – vad händer nu?
Akademiska Hus har låtit ta fram en rapport som sammanställer vår indirekta påverkan på biologisk mångfald, när det gäller materialval vid byggnation och vilken påverkan olika energikällor ger. Resultatet visar att det finns potential att göra stor skillnad och att det spelar roll i vilken mån vi beaktar frågor kopplat till biodiversitet i våra upphandlingar.
Vi har identifierat de material som Akademiska Hus använder oss mest av (se vår Års- och hållbarhetsredovisning sida 89-90, länk finns nedan) och utifrån det kan vi prioritera vad vi ska fokusera på. Det handlar om vilka krav vi ska ställa i våra upphandlingar i första hand, samt hur vi ska följa upp det.
– Arbetet med vilka krav vi ska ställa och hur vi gör det kommer att ske under 2025. Detta gäller både projekt och förvaltning. Vi kommer även att samarbeta med våra leverantörer, då det framkom under framtagandet av rapporten att våra leverantörer också är väldigt intresserade av frågan och vill samarbeta med oss, säger Alice Bocké, Hållbarhetsstrateg, Akademiska Hus.