English
Kundservice
Kundservice

English
Kundservice

English
Kundservice

CASE

Framtidens energisystem testas på campus

  • Ort:

    Göteborg

  • Plats:

    Chalmers campus Johanneberg

  • Hållbarhetsområde:

    Energi

Flexigrid

I EU-projektet FlexiGrid har vi skapat ett styrsystem som anpassar den effekt som används på campusområdet till belastningen på Göteborgs energisystem.

Så här funkar det

Tillsammans med forskare och experter från Chalmers och andra europeiska lärosäten, testar vi hur energisystemet på campus kan anpassas och regleras utifrån effektbehovet i Göteborgs elnät. På campusområdet finns två stora batterianläggningar, kylvärmepumpar, solceller, ventilationsanläggningar, och en kraftcentral där egen värme och el produceras. Här har ett styrsystem för alla dessa enheter skapats, för att kunna reglera och anpassa användningen utefter effektbehov, elförbrukning och marknadsdata. 

Styrsystem för större utväxling på befintlig teknik

All teknik finns redan på plats på campus - vi har endast anpassat den och skapat styrsystemet. Det visar att startsträckan för den här typen av flexibilitetsstyrning är ganska kort och det finns stor potential att applicera på andra platser. 

En marknadsplats för energi

Styrsystemet ska reglera effektbelastningarna inom campusområdet i relation till Göteborgs energisystem. I det ingår att skapa en lokal marknadsplattform för att visa på effekt- och energibesparingsnyttor, och vilka ekonomiska fördelar som regleringen av anläggningarna ger. Projektet ska också visa på hur en flexibilitetsmarknad i praktiken kan fungera. 

Så här möter vi framtiden

Genom att reglera användningen av campusområdets teknik hoppas projektet utveckla konkreta lösningar för hur energisystem kan utnyttjas bättre i framtiden.Med en fortsatt elektrifieringen av samhället och större andel vind- och solkraft både för Sverige och stora delar av Europa, så kommer vi behöva reglera effektbelastningarna och effektivisera energisystemen på det här sättet. 

This project has received funding from the European Unions’s Horizon 2020 research and innovation program under grant agreement No 864048