CASE
Kontorshuset A Working Lab

-
Ort:
Göteborg
-
Plats:
Chalmers campus Johanneberg
-
Hållbarhetsområde:
Hållbar nybyggnad
Unik byggnad formades med innovation som motor
Bygget av kontorshuset A Working Lab blev en accelerator för innovation – med 16 parallella innovationsprojekt som drev arbetet framåt med tydligt klimat- och hållbarhetsfokus under byggprocessen.
Fakta om projektet
Under byggprojekttiden blev A Working Lab en unik plats för innovation som utmanade det traditionella och laborerade med framtidens kontor och lärandemiljöer för akademi, näringsliv och samhällsaktörer. På 12 000 kvm rymmer byggnaden såväl kontorslokaler och coworking för upp till 430 kontorsarbetsplatser. Här finns också konferens och mötesrum samt restaurang Waste med ett tydligt hållbarhetskoncept. Byggnaden är både publik och privat. Genomflödet är av stor vikt för kreativiteten och för att maximera innovativa krockar mellan personer med olika kompetenser och bakgrund. Entréplanet är öppet mot lärosätet och Sven Hultins Plats. Huset stod färdigt 2019.

En av våra mest hållbara byggnader
Byggnaden är certifierad Miljöbyggnad Guld. Till grund för guldcertifieringen ligger en rad omfattande åtgärder och lösningar. Bland annat har byggnaden utrustats med resurseffektiva lösningar såsom PCM-teknik för lagring av kyla, DC-teknik med batterilagring samt solceller som under bygget bidrog till byggelen och som idag genererar 150 000 kWh miljövänlig el per år.

Med fokus på klimatet vid materialval
För att säkra ett så lågt klimatavtryck som möjligt har även samtliga materialval gjorts med stor omsorg. Bland annat består byggnadens stomme av korslimmat trä istället för betonghåldäck och en miljövänligare betong, delvis baserad på slaggprodukter, har använts till källarplanet. Till och med färgen på fasaden har anpassats till en färg utan kadmium och som är nedbrytningsbar. Materialvalens klimatpåverkan har minskat med cirka 15-20 procent i jämförelse med om mer traditionella material använts.

Vår första digitala tvilling
A Working Lab är också testbädden där vi och branschen lärde oss mer om digitalisering av fastigheter. I byggnaden installerades och testades en digital infrastruktur för framtidens fastighetstjänster. Till exempel skannades byggnaden tre gånger under byggprocessen, först stommen, när installationer och rör var på plats och till sist färdig byggnad - i syfte att skapa vår första digitala tvilling. Dessutom finns sensorer och olika mätpunkter installerade i huset för att bland annat kunnat mäta nyttjandegrad av olika ytor.