Till navigation Till innehåll (s)

EBC, Paleontologen, Hus 9

Kortfakta

Adress: Norbyvägen 22

Anl. nr: C0063009

Byggår: 1933

Arkitekt: Axel Anderberg

Byggnaden är uppförd efter ritningar från år 1929.

Paleontologen tillhör de yngsta exemplen på den monumentala institutionsarkitekturen i Uppsala. Paleontologen representerar den tidstypiska, men här ovanligt monumentala klassicismen.

Byggnaden är välbevarad exteriört och interiört, och har ett stort arkitektur- och vetenskapshistoriskt intresse. Museet har ett särskilt värde med sina ursprungliga inredningar.



Paleontologen är sedan 1997 byggnadsminne enligt kulturminneslagen.

Den stora öppna gräsyta som breder ut sig mellan paleontologen och zoologen ingår också i byggnadsminnet.

Byggnadsguide

Tillgänglighetsinformation

Bilparkering

Parkeringsplatser avsedda för fordon med handikapptillstånd finns i nära anslutning till huvudentrén.

Entréer och hissar

Framför huvudentrén är underlaget hårdgjort och lutningen anpassad för rörelsehindrade.

RWC

Toaletter anpassade för funktionsnedsatta finns på varje våningsplan.

Brandskydd

RÄDDA - VARNA - LARMA - SLÄCK

• rädda dig själv och andra i din närhet, men ta inte själv för stora risker

• varna andra som kan vara i fara

• larma Räddningstjänsten genom att ringa 112

• släck branden om det är möjligt

Brand som inte kan släckas med utplacerade handbrandsläckare ska larmas via telefon 112. Begränsa brandhärden genom att stänga fönster och dörrar.

Brandceller

Byggnaden är indelad i ett antal brandceller för att förhindra att brand och rök sprids. Varje brandcell avgränsas av brandklassade väggar och dörrar. I princip är alla våningsplan, trapphus, hissar, driftutrymmen och avfallsrum egna brandceller. Dörrar i brandcellsgränser kan med magnetupphängning ställas i öppet läge för transporter och stängs manuellt med tryckknapp märkt

"branddörrstängare". Vid utlöst utrymningslarm stängs dörrarna automatiskt inom larmat område. Dörrar i brandcellsgränser får absolut inte spärras genom kilar eller dylikt!

Utrymningsvägar / Samlingsplats

Se utrymningsplaner i korridorer. Trapphusen utgör av varandra oberoende utrymningsvägar. Från varje arbetsplats kan man nå två nödutgångar. Utrymningsvägarna, som är skyltade med gröna lysande utrymningsskyltar, får aldrig blockeras. De gröna skyltarna är alltid tända och har batteribackup för att lysa även vid strömavbrott. Om brandlarmet utlöses ska all personal lämna byggnaden, stänga alla dörrar efter sig och samlas vid återsamlingsplatsen (Se respektive utrymningsplan). Personalen anmäler sig där till utrymningsmottagaren och lämnar sitt namn och grupptillhörighet eller motsvarande. Ingen får avvika från återsamlingsplatsen förrän detta är gjort.