Till navigation Till innehåll (s)

Kontakt

Cilla Karlsson
Fastighetsförvaltare
0730 83 59 89
cilla.karlsson@akademiskahus.se

Engelska parken, Hus 2

Kortfakta

Adress: Thunbergsvägen 3 E

Anl. nr: C0059002

Byggår: 1904

Arkitekt: Ture Stenberg

Det ursprungliga kemikum som är beläget vid Carolinaparken ser vid första anblicken ut som en enhet, byggd vid en och samma tidpunkt. I själva verket består komplexet av två, klart åtskilda byggnader med skilda verksamheter.



Den äldsta delen började planeras 1901 för den Kemiska institutionen och stod klar för inflyttning 1904. Huset byggdes i en U-form med två våningar som innehöll stora laboratorier, föreläsningssalar, bibliotek mm. I hörnen kring trapphusen placerades låga entrésolvåningar med lärarbostäder, skrivrum och förråd.



I denna byggnad startade Theodor Svedberg sitt arbete med fysikalisk kemi. Han konstruerade ultracentrifugen som separerade proteiner i sina mindre beståndsdelar och denna metod blev sedan grundläggande för den moderna biokemin och molekylärbiologin. 1926 får han nobelpris för sin upptäckt. Svedbergs växande verksamhet behöver nya lokaler, och 1931 står en ny byggnad färdig helt specialutformad för den nya fysikalisk-kemiska institutionen. Huset byggs ihop med den äldre byggnaden runt en sluten gård.



Det nya huset som är en fyravåningsbyggnad får helt annorlunda våningshöjder. För att lösa kommunikationerna mellan byggnaderna kompletterades den gamla huset med en korridorbyggnad inne på gården längs den ena flygeln. I denna flygel ligger den stora föreläsningssalen och ultracentrifugslaboratoriet. Därefter har en serie på- och ombyggnader skett.

Byggnadsguide

Tillgänglighetsinformation

Bilparkering 

Parkeringsplatser avsedda för fordon med handikapptillstånd finns i nära anslutning till huvudentrén.

Entréer och hissar 

Framför huvudentrén är underlaget hårdgjort och lutningen anpassad för rörelsehindrade. Automatiska dörröppnare finns i stora entrén. Hiss finns i byggnaden. Samtliga våningsplan kan, via hissen, nås med rullstol. Det finns trappor i byggnaden. Godkända ledstänger finns. 

RWC 

Toaletter anpassade för funktionsnedsatta finns på varje våningsplan.

 

Brandskydd

RÄDDA - VARNA - LARMA - SLÄCK 

• rädda dig själv och andra i din närhet, men ta inte själv för stora risker 

• varna andra som kan vara i fara 

• larma Räddningstjänsten genom att ringa 112 

• släck branden om det är möjligt

Brand som inte kan släckas med utplacerade handbrandsläckare ska larmas via telefon 112. Begränsa brandhärden genom att stänga fönster och dörrar. 

Brandceller

Byggnaden är indelad i ett antal brandceller för att förhindra att brand och rök sprids.
Varje brandcell avgränsas av brandklassade väggar och dörrar. I princip är alla våningsplan, trapphus, hissar, driftutrymmen och avfallsrum egna brandceller. Dörrar i brandcellsgränser kan med magnetupphängning ställas i öppet läge för transporter och stängs manuellt med tryckknapp märkt "branddörrstängare". Vid utlöst utrymningslarm stängs dörrarna automatiskt inom larmat område.

Dörrar i brandcellsgränser får absolut inte spärras genom kilar eller dylikt!

Utrymningsvägar / Samlingsplats 

Se utrymningsplaner i korridorer.

Trapphusen utgör av varandra oberoende utrymningsvägar. Från varje arbetsplats kan man nå två nödutgångar. Utrymningsvägarna, som är skyltade med gröna lysande utrymningsskyltar, får aldrig blockeras. De gröna skyltarna är alltid tända och har batteribackup för att lysa även vid strömavbrott.

Om brandlarmet utlöses ska all personal lämna byggnaden, stänga alla dörrar efter sig och samlas vid återsamlingsplatsen (Se respektive utrymningsplan). Personalen anmäler sig där till utrymningsmottagaren och lämnar sitt namn och grupptillhörighet eller motsvarande. Ingen får avvika från återsamlingsplatsen förrän detta är gjort.