Till navigation Till innehåll (s)

Kontakt

Mattias Andersson
Drifttekniker
010 557 24 00
mattias.andersson@akademiskahus.se

Lotta Erngren
Fastighetsförvaltare
070 388 32 15
lotta.erngren@akademiskahus.se

Henrik Bosell Olsson
Teknisk förvaltare
072 588 32 30
henrik.bosellolsson@akademiskahus.se

Stora logen (C4:125)

C0004125_Logen.jpg

Kortfakta

Adress: Undervisningsplan

Anl. nr: C0004125

Stora Logen är en rest från den tid då det bedrevs lantbruksutbildning i Ultuna. Här fanns då även en aktiv djurskötsel kopplad till utbildningarna. Stora Logen byggdes 1862-64 och har sedan använts som lantbruksbyggnad och förråd, under senare år med lågt utnyttjande som kallförråd. Stora Logen, med dess höga västra gavel, ligger som en betydelsefull fond i det centrala parkrummet, Almas allé. 2010 företogs en ombyggnad av dess östra del för en central anläggning för distribution av värme och kyla inom Campus Ultuna. I oktober 2012 togs dess västra del i bruk; då invigdes en ny restaurang efter en genomgripande exteriör och interiör ombyggnad. Timmerstommen är nu exponerad, såväl exteriört som interiört. Den tidigare slutna gaveln har förändrats genom att fasaden ”flyttats in” ca 6 meter och getts en modern uppglasad utformning. Det gör att byggnaden i kvällsljus lyser som en lykta och att restaurangverksamheten blir synlig och också öppnar sig mot en liten torgyta under det utskjutande taket.



En arkeologisk undersökning gjordes 2010 då olika gravfynd och annat tillvaratogs, vissa fynd daterade till 700-talet. I samband med bygglov för den västra ombyggnaden har Uppsalamuseet skrivit ett utlåtande kring bevarandefrågan.



Byggnadens starka karaktär av stor röd lada har bevarats. Fasaderna har ny träpanel, en lockläktpanel så som de äldre delarna. Nya uppglasade fasader har tillskapats, på gaveln (enligt ovan) och även på byggnadens två långsidor. Detta moderna ingrepp har ”tonats ner” genom att de långsidornas

fönsterytor dolts bakom luckor av gles träpanel. Luckorna kan öppnas och ställas upp vid fönsterputs eller då en mer ”öppen karaktär” önskas. Utvändigt är timmerstommen struken med s.k. skärgårdsfernissa (en blandning av linolja och tjära) och har fått en mörkbrun färgton. Yttertak är av rött lertegel. Genom att den nya interiören till stor del även den är rödmålad - fönster, fast inredning, undertak m.m. - understryks den Faluröda karaktären och förstärks också förhållandet ute/inne. Den karaktäristiska trästommen är invändigt obehandlad.



Uppförd 1862-64.

Byggnadsguide

Avfall

I miljöstation inne på Era ytor, sorteras hushållsavfall i fraktionerna:

  • Brännbart
  • Komposterbart
  • Metallförpackningar
  • Pappförpackningar
  • Wellpapp

 

I miljöstation utomhus i anslutning till personalingången, sorteras hushållsavfall i fraktionerna:

  • Färgat glas
  • Ofärgat glas
  • Plastförpackningar
  • Returpapper, tidningar, kontorspapper

 

Hyresgästens ansvar

Hyresgästen ansvarar själv för hopsamling och borttransportering av:

  • Grovsopor
  • Lastpallar
  • Emballage
  • Batterier
  • Ljuskällor
  • Elektronikskrot
  • Metallskrot

Tillgänglighetsinformation

Bilparkering 

Parkeringsplatser avsedda för fordon med handikapptillstånd finns i nära anslutning till huvudentrén. Se gärna campuskarta

 

Entréer och hissar 

Framför huvudentrén är underlaget hårdgjort och lutningen anpassad för rörelsehindrade. Parkeringsplatser för rörelsehindrade finns vid huvudentrén. Övriga entréer är avsedda för nödutrymning, varutransporter samt personalingång. 

En rak trappa mellan samlingssal och publikläktare. 

RWC

Tillgång till RWC finns i markplan mot norra fasaden.

Café / Samlingssal 

Samtliga platser i salen är tillgänglig för rullstol.

Entresol / Publikläktaren

Samtliga platser på läktaren är ej tillgängliga i rullstol.

Brandskydd

RÄDDA - VARNA - LARMA - SLÄCK 

• rädda dig själv och andra i din närhet, men ta inte själv för stora risker 

• varna andra som kan vara i fara 

• larma Räddningstjänsten genom att ringa 112 

• släck branden om det är möjligt

 

Brand som inte kan släckas med utplacerade handbrandsläckare ska larmas via telefon 112. Begränsa brandhärden genom att stänga fönster och dörrar. 

Brandceller

Byggnaden är indelad i ett antal brandceller för att förhindra att brand och rök sprids.
Varje brandcell avgränsas av brandklassade väggar och dörrar. I princip är alla våningsplan, trapphus, hissar, driftutrymmen och avfallsrum egna brandceller. Dörrar i brandcellsgränser kan med magnetupphängning ställas i öppet läge för transporter och stängs manuellt med tryckknapp märkt "branddörrstängare". Vid utlöst utrymningslarm stängs dörrarna automatiskt inom larmat område.

Dörrar i brandcellsgränser får absolut inte spärras genom kilar eller dylikt!

 

Utrymningsvägar / Samlingsplats 

Se utrymningsplaner i korridorer och matsal.

Från varje plats kan man nå två nödutgångar. Utrymningsvägarna, som är skyltade med gröna lysande utrymningsskyltar, får aldrig blockeras. De gröna skyltarna är alltid tända och har batteribackup för att lysa även vid strömavbrott.

Om brandlarmet utlöses ska all personal lämna byggnaden, stänga alla dörrar efter sig och samlas vid återsamlingsplatsen (Se respektive utrymningsplan). Personalen anmäler sig där till utrymningsmottagaren och lämnar sitt namn och grupptillhörighet eller motsvarande. Ingen får avvika från återsamlingsplatsen förrän detta är gjort.