Till navigation Till innehåll (s)

Kontakt

Henrik Bosell Olsson
Teknisk förvaltare
072 588 32 30
henrik.bosellolsson@akademiskahus.se

Lotta Erngren
Fastighetsförvaltare
070 388 32 15
lotta.erngren@akademiskahus.se

Torbjörn Eriksson
Drifttekniker
072 232 32 59
torbjorn.eriksson@akademiskahus.se

VHC, Veterinärmedicin och husdjursvetenskapligt centrum

NY_8788_036.jpg

Kortfakta

Adress: Ulls väg 26

Anl. nr: C0004247

Byggår: 2013

Arkitekt: Nyhréns arkitektkontor AB

VHC kommer tack vare sin imponerande storlek och kombinationen av runda och räta former definitivt att hamna i varje områdesbesökares blickfång. I den 53 000 kvm stora byggnaden ryms såväl djursjukhus för små och stora djur som lokaler för forskning och utbildning. En plats där både människor och djur får plats att mötas och trivas.

Hela byggnaden genomsyras av en strävan efter interaktivitet och flexibilitet – allt för att ge vetenskapen goda förutsättningar att frodas och utvecklas. Planlösningen gör det lätt att gå mellan enheterna samtidigt som glasade ytor och utsiktspunkter gör det enkelt att orientera sig.

Byggnadsguide

Miljöbyggnad

VHC miljöcertifierades 2015 enligt  enligt Miljöbyggnad, nyproduktion 2.0.

Byggnaden VHC uppfyller kraven för Miljöbyggnad x. Miljöbyggnad är ett certifieringssystem för att skapa miljömässigt hållbara byggnader. Det baseras på svenska bygg- och myndighetsregler samt svensk byggpraxis. Miljöbyggnad är ett kvitto på viktiga kvaliteter hos en byggnad vad gäller energi, inomhusmiljö och material och används för nyproducerade och befintliga byggnader oavsett storlek. I Miljöbyggnad kan en byggnad uppnå betyget brons, silver eller guld. Bakom certifieringen står den ideella föreningen Sweden Green Building Council (SGBC). 

Att vara hyresgäst i en certifierad byggnad innebär ett ansvar i brukandet av lokalen och byggnaden för att skapa minsta möjliga miljöbelastning. För att fastigheten ska kunna behålla certifieringen är det viktigt att du som hyresgäst känner till vad som gäller. I denna husguide finns information om hur byggnaden fungerar och tips på vad du som hyresgäst kan påverka. 

Tillgänglighetsinformation

Entréer och hissar 

Framför huvudentréer är underlaget hårdgjort och lutningen anpassad för rörelsehindrade. Vid sidan av dörrar finns dörr försedd med automatisk dörröppnare. Totalt nio hissar finns i byggnaden, fördelat på åtta personhissar och en varuhiss. Samtliga våningsplan kan, via personhissarna, nås med rullstol. Det finns ett flertal trappor i byggnaden. Godkända ledstänger finns i samtliga hus.

 

RWC och vilrum 

Toaletter anpassade för funktionsnedsatta finns på varje våningsplan. 

Brandskydd

RÄDDA - VARNA - LARMA - SLÄCK 

• rädda dig själv och andra i din närhet, men ta inte själv för stora risker 

• varna andra som kan vara i fara 

• larma Räddningstjänsten genom att ringa 112 

• släck branden om det är möjligt

 

Brand som inte kan släckas med utplacerade handbrandsläckare ska larmas via telefon 112. Begränsa brandhärden genom att stänga fönster och dörrar. 

Byggnaden är indelad i ett antal brandceller för att förhindra att brand och rök sprids.
Varje brandcell avgränsas av brandklassade väggar och dörrar. I princip är alla våningsplan, trapphus, hissar, driftutrymmen och avfallsrum egna brandceller.Dörrar i brandcellsgränser kan med magnetupphängning ställas i öppet läge för transporter och stängs manuellt med tryckknapp märkt "branddörrstängare". Vid utlöst utrymningslarm stängs dörrarna automatiskt inom larmat område.

Dörrar i brandcellsgränser får absolut inte spärras genom kilar eller dylikt!

 

Utrymningsvägar / Samlingsplats 

Se utrymningsplaner i korridorer.

Trapphusen utgör av varandra oberoende utrymningsvägar. Från varje arbetsplats kan man nå två nödutgångar. Utrymningsvägarna, som är skyltade med gröna lysande utrymningsskyltar, får aldrig blockeras. De gröna skyltarna är alltid tända och har batteribackup för att lysa även vid strömavbrott.

Om brandlarmet utlöses ska all personal lämna byggnaden, stänga alla dörrar efter sig och samlas vid återsamlingsplatsen (Se respektive utrymningsplan). Personalen anmäler sig där till utrymningsmottagaren och lämnar sitt namn och grupptillhörighet eller motsvarande. Ingen får avvika från återsamlingsplatsen förrän detta är gjort.

Miljöbyggnad

VHC miljöcertifierades år 2015 enligt Miljöbyggnad, nyproduktion 2.0, med samlat betyg silver på byggnadsnivå.