Till navigation Till innehåll (s)
Informationsflöde
Campus Lund Universitetsplatån

Konstverket Vertikal komposition tillbaka på campus i Lund

20230428_063228550_iOS.jpg

Den åtta meter höga skulpturen Vertikal komposition har varit med om mycket sedan den invigdes år 1958. Efter att ha blivit påkörd, vandaliserad och testad av vädrets makter är skulpturen nu återinvigd utanför Forum Medicum i Lund.

När Fysiologiska institutionen vid Lunds universitet i mitten av 1950-talet flyttade in i sina nya lokaler på Sölvegatan i Lund köptes Arne Jones skulptur Vertikal komposition in som offentlig utsmyckning. Skulpturen kom till campus efter ett nära samarbete mellan institutionsbyggnadens arkitekt Klas Anshelm och professorn i fysiologi Georg Kahlson.

1980 skadades skulpturen för första gången i en storm. Då konstnären Jones dött några år tidigare tillfrågades konstnären Thure Thörn att laga skulpturen, som var gjord av koppar. Verket stod därefter ståtligt på campus i många år, men efter att det utsatts för skadegörelse och ännu en kraftig storm var Akademiska Hus av säkerhetsskäl tvungen att ta ner skulpturen 2011. 
 

Återskapad i nytt material efter gott samarbete  

Skulpturen låg sedan i Akademiska Hus förvar i många år och ansågs vara för skadad för att kunna sättas upp igen. Men efter ett nära samarbete mellan Lunds universitet, Statens konstråd och Akademiska Hus står nu en återskapad version av verket utanför nybyggda Forum Medicum – den tillbyggnad av Biomedicinskt centrum (BMC) som står klar sedan maj 2023. Den här gången är det konstnärerna Viggo Wichmann och Marc Rizell som har skapat en ny version av verket i rostfritt stål.