Till navigation Till innehåll (s)

För mer information:

Lina von Barth
Fastighetsförvaltare
072 242 91 65
lina.vonbarth@akademiskahus.se
Informationsflöde
Campus Alnarp

Naturlig akvifer ska ge Campus Alnarp energi från naturens eget kretslopp

akvifer.jpg

Just nu håller Akademiska Hus på att färdigställa ett spännande energiprojekt på Campus Alnarp. Med hjälp av grundvattnet i den akvifer som finns under campus ska varmt och kallt vatten kunna värma och kyla campus – och på så sätt spara energi.

Under Campus Alnarp finns en speciell geologisk bildning. Den heter Alnarpsstömmen och är en grundvattereserv. Det kallas “akvifer” med ett annat ord och befinner sig långt nere i berggrundens kalksten. Man kan säga att akviferen är som en stor termos för säsongslagring – på sommaren kan man pumpa upp kallt vatten ur den och på vintern är vattnet istället varmt, tack vare naturens eget kretslopp.

Akviferprojektet håller just nu på att färdigställas och planeras att driftsättas under maj 2022. Genom att använda vattnet som finns under campus till att värma och kyla husen kan vi spara stora mängder energi.
 

Värme och kyla till över 100 byggnader

Arbetet med att utreda om akviferen kunde användas som energikälla startade 2012. Men det var först under våren 2016 som Akademiska Hus fick tillstånd av i Mark- och miljödomstolen att använda vattnet i akviferen.

För att kunna pumpa upp och distribuera vattnet har vi byggt om den stora Logen norr om Alnarpsgården till en mediecentral, där värmepumpar och värmeväxlare utvinner värme.

Campus Alnarp är ett anrikt campusområde med över 100 byggnader i olika stil och från olika epoker. Växtforskningscentrum (Biotronen) har ett stort behov av processkyla, medan centrat för utbildning och administration (Alnarpsgården) har ett uttalat behov av komfortkyla.

- Genom att använda akviferen som energikälla kan vi göra en energibesparing som motsvarar helårsförbrukningen av 300 villor, säger Li Lövehed, gruppchef för Energi- och teknik på Akademiska Hus.