Till navigation Till innehåll (s)

Linköpings universitet fortsätter att spara energi

Tisdag, 2 september 2014
Med utredningen ”Energieffektiva byggnader” som underlag trimmas energianvändningen på Campus Valla till allt lägre nivåer – ett hållbarhetsarbete där alla kan bidra.

Inom ramen för Linköpings universitets (LiU) program ”Hållbart Campus – Energi” utredde Akademiska Hus region Öst och LiU för några år sedan elanvändningen på campus Valla. Nattvandringar och kontroll av ett tusental mätpunkter i A-huset och Temahuset ledde till förslag på åtgärder som man i dag jobbar vidare med.

− Genom att mäta vid olika tillfällen på dygnet kunde vi identifiera husens storförbrukare. Den stora överraskningen var hur liten skillnad det var på elanvändningen mellan dag och natt. Genomsnittet var 30 procent och vissa mätpunkter förändrades inte alls, säger John Andersson, som tillsammans med Sara Eklund ledde projektet för LiU:s räkning.

Hela 19 procent av bottenlasterna, det vill säga energiförbrukning utan verksamhet, kom från datalandskap där datorer stod på, och 10 procent från belysningen. Den största enskilda punktlasten var hydraulpumparna i labblokalerna.

− De var inte behovsanpassade utan stod och pumpade hydraulolja fast labbverksamheten låg nere. Genom att byta till nya pumpar med mer sofistikerad styrning har LiU kunnat spara 300 000 kronor om året, berättar Magnus Öhrman, teknisk chef på Akademiska Hus region Öst.

På flera ställen kunde också studenter och anställda inom verksamheten bidra till stora energibesparingar. John Andersson pekar på klimatkammaren i Temahuset som ett gott exempel.

− Här arbetade vi uteslutande med beteendeförändring. Med enkla åtgärder som att fler test körs i samma kammare kunde man spara el motsvarande 250 000 kronor om året, säger han.

− Projektet blev så lyckat just eftersom vi hade vår hyresgäst med oss, både på universitetslednings- och på institutionsnivå, säger Thomas Andersson, Akademiska Hus ansvarige drifttekniker i A-huset.

A-huset är en representativ spegelbild av Campus Valla, med teorisalar, kontor, labb, verkstad, kafé och andra typiska ytor. I dag används därför resultaten av utredningen i energiarbete på hela campusområdet. Oanvända datorer stängs av automatiskt med särskilda script. Närvarostyrd belysning och energieffektiva armaturer är del i hyresförhandlingarna. Projektgruppens lista med nyckeltal påverkar inköp av kontorsutrustning.

− Jag rekommenderar kollegor i övriga landet att använda Akademiska Hus Energiportal och titta på bottenlasterna. Ofta genereras onödiga kilowattimmar av energislukare som står och går många timmar helt i onödan, avslutar Magnus Öhrman.