Till navigation Till innehåll (s)

Tiodubblad produktion av sol-el i Stockholm

Onsdag, 25 mars 2015
Tre nya solcellsanläggningar är igång på campusområden i Stockholmsregionen och ytterligare två byggs inom kort. En viktig del i Akademiska Hus miljöarbete och utvecklingen av hållbara campus.

- Tillsammans kommer de nya solcellsanläggningarna att producera 250 MWh miljövänlig el per år! Det skulle räcka till att försörja femton villor med el och värme, säger Johan Tjernström, energistrateg inom Akademiska Hus.

De tre anläggningarna som nyligen driftsattes ligger på Campus Solna med 400 kvm solcellsyta, på KTH Campus (Försvarshögskolan) med 600 kvm solcellsyta, samt på Alfred Nobels Allé 23 i Flemingsberg med hela 950 kvm solcellsyta. Bygget av en 400 kvm solcellsanläggning på Geo-huset på Frescati pågår och till sommaren planeras arbetet med 1 200 kvm på GIH (Gymnastik- och Idrottshögskolan) komma igång. Därmed tillkommer ytterligare 250 MWh solel per år. Med de fem nya anläggningarna mer än tiodubblar Akademiska Hus sin solcellskapacitet i stockholmsregionen. Redan under våren finns det planer för fler anläggningar i regionen.

En nationell satsning

Solen står för en allt större del av andelen förnyelsebar energi inom Akademiska Hus i hela landet. Cirka 8 000 kvadratmeter solceller, kommer att ge hållbar energi till svenska lärosäten under lång tid. De kommande åren finns planer för flera nya stora anläggningar, vilket ligger helt i linje med en långsiktig satsning på hållbar utveckling för Sverige som kunskapsnation. 

- Med sjunkande priser blir det allt mer attraktivt när investeringarna kan bära sig själva utan stöd. I det övergripande energiarbetet är det viktigt att prioritera de insatser som ger mest nytta och med den tekniska utvecklingen får solceller en större betydelse, berättar Peter Karlsson, ansvarig för energi och teknik på Akademiska Hus.