Till navigation Till innehåll (s)

Kontakt

Christian Jönsson
Fastighetsområdeschef
070 589 31 43
christian.jonsson@akademiskahus.se

Studenternas Hus vann tävling om inkluderande campus

Fredag, 12 februari 2016
Tävlingen ”Vårt goda campus” lockande under torsdagen studenter till en intensiv eftermiddag i kreativitetens tecken. Under ledning av Drivhuset fick studenterna lära sig idégenerera i ett högt tempo kring teman presenterat av Akademiska Hus och Tengbom arkitekter. Förslagen som kom in kommer inspirera i arbetet med campus Uppsalas nya campusplan.

Tillgänglighet och inkludering var temat för Akademiska Hus frågeställning till studenterna. Inför campusplanarbetet som snart ska påbörjas tillsammans med Uppsala universitet är frågan högst aktuell och att få studenternas perspektiv otroligt viktigt. Studenterna, som arbetade i lag om tre, hade idéer om allt från gröna oaser och utomhusrum att vara i vintertid till praktiska studentfunktioner samlade under ett tak.  

Juryns svårfattade beslut föll till sist på det vinnande förslaget ”The House of Students” som löste frågan om ett inkluderande campus genom ett eget studenthus. I huset ska studenter från olika utbildningar kunna samlas och tanken är att det ska fungera som ett andra hem där man kan byta böcker eller låna en hammare. Juryn, som bestod av representanter från såväl Akademiska Hus som Uppsala universitet, tyckte att förslaget speglade temat genom en kreativ lösning som både löste vardagliga bekymmer och kunde bidra till en god kulturbyggande stämning.

Juryn kunde också konstatera att alla förslag bidrog med ett värdefullt studentperspektiv och välkomnade samtliga deltagare till ytterligare dialog.

Tävlingen var en del i samverkansprojektet ”Den goda staden” som drivits av Uppsala universitet med stöd av flera aktörer i Uppsala. Projektet har syftat till att öppna akademin för staden och skapa möten på teman kring framtidsfrågor som rör de som bor och vistas i staden.