Vår webbplats använder cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag accepterar cookies

East Sweden Hack levererar framtiden

Tisdag, 12 september 2017
Under två intensiva dagar tävlade 20 lag och 80 deltagare om bästa lösning för ”City of the Future”. East Sweden Hack är ett av Sveriges största hackaton som kombinerar öppna data med IoT. Akademiska Hus deltog som partner och bidrog med 1 miljard mätvärden från energiportalen.

Lag 18, från vänster Joakim Kolac, Gabriel Berthold, Sofie Khullar och Anton Pålsson. Fotograf: Crelle

Det vinnande bidraget inom kategorin energi och hållbarhet, utvecklade en tjänst med en app och en prototyp med syfte att förenkla inköpsprocessen av solceller för privathushåll och därefter kunna följa upp funktionaliteten över tid. Laget använde bland annat Akademiska Hus data för att utveckla sin app.

- Det har varit otroligt lärorikt, särskilt att upptäcka vad man kan åstadkomma i ett team med fullt fokus under en begränsad tid, säger lagdeltagare Anton Pålsson, studerande vid Linköpings universitet och programmet Medieteknik.

Många bra idéer kläcktes under helgen. Det vinnande bidraget, alla kategorier, utvecklade ett uppkopplat system för brandlarm som visar bästa nödväg ut ur den byggnaden du befinner dig i vid en eventuell brand. En annan idé, ett gps-system för att hitta borttappade saker eller Safe’n Sound, en app för att hitta säkraste vägen hem uppkopplad mot tidigare brottstatistik med inbyggd larmfunktionalitet, är några exempel på vad som åstadkommits under helgen.

För första gången öppnade Akademiska Hus upp energiportalen, och säkert inte den sista, och bidrog med 1 miljard mätvärden till de deltagande lagen. Energiportalen är vår databas med valida mätvärden och fastighetsdata tio år tillbaka i tiden, från alla våra fastigheter runt om i Sverige.

Under helgen fick vi bekräftat att vi behöver dela med oss av data för att skapa nya mervärden i nya sammanhang och i samverkan med andra. East Sweden Hack är bara början och vi har både data och inte minst ritningar som vi kan dela med oss av , i synnerhet när det kommer till att utveckla vårt framtida erbjudande, säger Peter Karlsson, Innovationsledare Akademiska Hus.

Hacket arrangerades för femte gången av Mjärde Science Park och i år i anslutning till bomässan för den nya och innovativa stadsdelen Vallastaden, som snabbt vuxit fram i nära anslutning till Campus Valla och Linköpings universitet. Akademiska Hus var tillsammans med Linköpings universitet en av initiativtagarna till den nya stadsdelen, som också byggts på Akademiska Hus avyttrade mark.