Elever från Lindholmens tekniska gymnasium vinnare av Win win’s nyinstiftade ungdomspris

Fredag, 12 oktober 2018

WIN WIN Gothenburg Sustainability Award är ett av världens största hållbarhetspriser som har delats ut sedan år 2000. I år instiftades ett nytt pris som riktar sig till elever i årskurs 3 på alla gymnasieskolor i Göteborg, WIN WIN Gothenburg Sustainability Youth Award. Uppdraget för eleverna är att komma på en projektidé kopplat till årets tema Industriell Symbios som förenklat innebär att någons avfall blir till någon annans resurs och fler aktörer involveras

Mia Edofsson, Hållbarhetschef på Akademiska Hus, satt med i juryn som valde ut det vinnande bidraget: ”Framtidens kost - integrationen av en växande industri” framtaget av tre elever i klass TE3C på Lindholmens Tekniska Gymnasium. 

– Trots ett så pass svårt tema som industriell symbios har så många ungdomar tagit mod till sig att delta! Det är inspirerande att se att de är så engagerade – de har lagt ned mycket tid på detta för att de tycker att det är viktigt, säger Mia Edofsson.

Så här säger vinnarna själva om priset: "Det känns otroligt roligt att kunna ta del av vår tids största fråga, hållbar utveckling. Vi ser fram emot att fortsätta med vårt arbete och ha en riktig påverkan. Målet var aldrig för oss att vinna. Det var att väcka intresse för en hållbar framtid och det har vi lyckats med, tack vare den här tävlingen." Jonathan Westerdahl, Gustav Kristensson och Johan Blomsterberg

 Det har varit givande att sitta i juryn och ta del av så många spännande bidrag. Många har tagit utgångspunkt i frågor som påverkar deras egen vardag vilket skapar driv och engagemang, säger Mia Edofsson.

Eleverna tar emot sitt pris på prisceremonin den 24 oktober då vinnarna av WIN WIN Award, Kalundborg Symbiosis från Danmark, också tar emot sitt pris. Prissumman för Youth Award är 10 000 kr och ska användas till elevernas gymnasiearbete under vårterminen. 

Juryns motivering lyder: Årets pris går till en innovativ och framtidsorienterad projektidé. En väl avgränsad och tydligt formulerad projektbeskrivning med global utgångspunkt och plan för lokalt genomförande. Ni visar god medvetenhet kring områdets komplexitet och applicerar dessutom kulturella och beteendevetenskapliga perspektiv på hållbar utveckling. Er entusiasm för att genom industriell symbios hitta en lösning på en global utmaning engagerar och inspirerar!

Bild från onsdagens träff där finalisterna presenterade sina bidrag för juryn

Juryn för WIN WIN Gothenburg Sustainability Youth Award består av:

  • Mia Edofsson – Hållbarhetschef, Akademiska Hus
  • Maria Hernroth – Hållbarhetschef, PEAB
  • Kerstin Wernberg Appelström – Programchef, Universeum
  • Helene Odenjung – Styrelseledamot WIN WIN Award och kommunalråd i Göteborg Stad
  • Erik Sterner – Doktorand, institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, Fysisk resursteori
  • Björn Siesjö – Jury medlem WIN WIN Award och stadsarkitekt i Göteborgs Stad

 

Läs mer om Cookies