Till navigation Till innehåll (s)

För mer information:

Marie Löwling
Fastighetschef
072 527 31 18
marie.lowling@akademiskahus.se

”Osynliga” solceller testas för att driva sensorer inomhus

Fredag, 12 juni 2020

Peafowlsolarcell_photoCeciliaTilli_AkaC_webben.jpg

Högtransparenta solceller utvecklade av startupbolaget Peafowl Solar ska nu testas tillsammans med Akademiska Hus på Green Innovation Park i Uppsala. Projektet kommer att pågå fram till slutet av nästa vinter för att testa tekniken och verifiera att lösningen fungerar även under årets mörkaste månader.

I ett nytt samarbete mellan startupbolaget Peafowl Solar Power, Akademiska Hus och Green Innovation Park ska en ny sorts genomskinliga solceller testas för första gången för att driva sensorer i inomhusmiljöer. Testen kommer att utföras av Peafowl Solar Power i Green Innovation Parklokaler som ägs och förvaltas av Akademiska Hus. Ambitionen är att den nya lösningen ska möjliggöra ett större genomslag för digitalisering av befintliga byggnader, som därmed kan bli mer hållbara och resurseffektiva.

De högtransparenta solcellerna har utvecklats vid Uppsala universitet och använder plasmoniska nanopartiklar för att absorbera ljus. Nanopartiklarna har förmågan att konvertera även mycket små mängder ljus effektivt till elektricitet, vilket möjliggör både hög transparens och användning i relativt ljusfattiga miljöer. Jämfört med batterilösningar så sparar de både in på arbetstid när behovet av batteribyten försvinner, och minskar användningen av metaller som litium, kobolt och nickel.

- Vi tycker det är spännande att låta Peafowl Solar Power testa ny teknik i våra lokaler som dessutom är utvecklad av Uppsala universitet. Projektet stämmer väl in i vårt arbete med att skapa smarta hus där miljödata från byggnader blir allt viktigare för att spara energi och optimera driften, säger Marie Löwling, fastighetschef på Akademiska Hus.

I princip skulle sensorglas bestående av en genomskinlig solcell med små integrerade sensorer kunna monteras på vilken slät yta som helst, men i första skedet kommer den cellen monteras på glaset i en tavelram som enkelt kan flyttas mellan olika platser. Testerna kommer att utföras på olika platser i lokalerna och även under vinterhalvåret, för att testa att datainsamlingen fungerar stabilt även under krävande förhållanden.

- Det är viktigt för oss att utveckla lösningen i en riktig miljö och tillsammans med fastighetsägare, så att vi förstår vad som verkligen fungerar, säger Cristina Paun, projektledare för samarbetet och en av grundarna av Peafowl Solar Power.