Till navigation Till innehåll (s)

Fastställd campusplan för Umeå universitet ger nya utvecklingsmöjligheter för den fysiska miljön

Onsdag, 7 oktober 2015
Akademiska Hus och Umeå universitet har tagit fram en gemensam campusplan för universitetsområdets framtida utveckling. Planen bygger på ett antal bärande principer som tydliggör hur den fysiska miljön kan utvecklas och stärka såväl universitetet som staden. 




Campusplanen har tagit avstamp i den fördjupade översiktsplanen för området som kallas Universitetsstaden som inkluderar både universitets- och sjukhusområdet, Uminova Science Park, idrottsanläggningen IKSU, studentbostäder och service. Campusplanen fyller en viktig funktion i arbetet med att samordna de många projekten av varierande storlek som pågår och finns planerade för universitetet. Undervisningsformer och lokaler har en snabb förändringstakt, vilket medför om-, till- och nybyggnationer i stor omfattning. Campusplanen blir då ett viktigt verktyg för att åstadkomma en helhet, skapa långsiktighet och orienterbarhet. Tillsammans med arbetet att skapa attraktiva undervisnings- och forskningsmiljöer, samt att stärka universitetets idrottsprofil utgör dessa de bärande principerna för campusplanen.

- Den gemensamt formulerade campusplanen är en viktig del i ”planering för handlingsfrihet”. Planen är ett navigeringsinstrument för att kunna förbereda för och möta olika händelseutvecklingar och ända ha en tydlig riktning, säger Richard Olsson, enhetschef vid lokalförsörjningsenheten på Umeå universitet.

Genom att bland annat utveckla en komplett, trygg och tillgänglig campusmiljö med närhet till såväl boende, arbete, service och rekreation skapas en helhetsbild för området. I det långsiktiga målet ryms förtätning av området och en ambitiös satsning på energieffektiva byggnader och miljövänlig drift och förvaltning. Universitetet har en stark idrottsprofil historiskt sett och i campusplanen lägger man därför fokus på att både åskådliggöra detta, men även att utveckla möjligheter till hälsofrämjande aktiviteter inom campus.

- Att långsiktigt utveckla våra campusområden tillsammans med våra kunder är en viktig del i Akademiska Hus uppdrag att stärka Sverige som kunskapsnation. Campusplanen visar på Akademiska Hus och Umeå universitets gemensamma ambition och vision för universitetsområdet, men även för området som vi kallar Universitetsstaden. Genom att utveckla kontakten och samspelet med de övriga verksamheterna inom Universitetsstaden skapar vi ett mer levande campus fler timmar av dygnet, samt skapar goda förutsättningar för en bättre samverkan mellan universitetet, sjukhuset och Uminova Science Park, berättar David Carlsson, regiondirektör för Akademiska Hus region Norr.

I campusplanen nämns en rad olika projekt som ska förverkligen visionen om universitetsområdet. Förutom studentbostäder, gymnasieskola och förskola som redan byggs på Lilljansberget vid friidrottsarenan förbereds det för ett medicinskt-biologiskt centrum, samt ett nytt hus som kan samla Polisutbildningen under ett tak byggas på centrala campus. Dessutom planeras för studentbostäder i skogsbrynet vid Campus arena, norr om beteendevetarhusen, varav de första ska stå klara under 2017.