Till navigation Till innehåll (s)

Kontaktperson

Henrik Mortensen
Strategisk fastighetsutvecklare
070 313 25 18
henrik.mortensen@akademiskahus.se

HSB Living Lab i Göteborg klart på två veckor

Måndag, 29 februari 2016
Det var inte länge sedan platsen i Deltaparken vid Chalmers i Göteborg stod tom. Men redan efter tio dagars monteringsarbete står nu de 44 modulerna färdigstaplade och huset är klart. Sverige har därmed fått en ny forskningsarena för framtidens hållbara boende, där Akademiska Hus är en av projektets samarbetspartners.



HSB Living Lab är en forskningsarena för att utveckla nya sätt att bygga och forma framtidens boende. Byggnaden är ett unikt projekt där helt nya tekniska och arkitektoniska innovationer ska testas under tio år. Som en av projektets samarbetsparterns kommer Akademiska Hus att ta del av den forskning som bedrivs inom HSB Living Lab och även initiera egen forskning inom framtidens studentbostäder. Akademiska Hus upplåter dessutom marken på Campus Johanneberg vid Chalmers i Göteborg som experimenthuset kommer att placeras på. 

Under tio dagar byggdes HSB Living Lab upp – en process som inte var helt fri från utmaningar. Den första modulen var den svåraste; en kastvind kunde resultera i ett litet fel och göra att hela huset blev snett. Varje modul har i genomsnitt tagit två timmar att montera och varje dag har fem moduler hunnits med. Idag står alla modulerna på plats och allt som återstår är lite invändig finish och en vit fasad som ska upp. 

Inflyttning i juni 2016

Genom att kombinera forskning och ett 30-tal lägenheter med boende är HSB Living Lab världsunikt. Här kommer studenter och gästforskare i alla åldrar och nationaliteter att bo i en innovativ hemmiljö samtidigt som forskning relaterat till teknik, hållbarhet, arkitektur och sociala sammanhang sker, dygnet runt. För att möjliggöra detta kommer nu cirka 2 000 sensorer att installeras och 15 500 meter kabel att dras.

Nästa milstolpe i projektet är rekryteringen av de boende, där intresserade studenter och gästforskare får möjlighet att gå på audition och förhoppningsvis skriva kontrakt till lägenheterna som står klara juni 2016.