Till navigation Till innehåll (s)

David Carlsson: "Tillsammans blir vi starkare och klokare"

Fredag, 20 maj 2016
"Juni är snart här. Skolavslutningar samt terminsslut hägrar och nedräkningen till semestertider gör sig påmind för många. Nu har snart halva 2016 gått och när jag blickar tillbaka på det här halvåret kan jag konstatera att samverkan och helhetsansvar verkligen har varit dominerande i vårt arbete med att utveckla kunskapsmiljöer.

I Umeå har utvecklingen av stadsdelen Universitetsstaden (campus, Universitetssjukhuset, Uminova och Lilljansberget) blivit ett projekt som tydligt visar på hur vi tillsammans genom samverkan kan skapa något större och på så sätt ha ett gemensamt perspektiv för utvecklingen av ett område. Student- och forskarbostäder är ett exempel. Under våren har ett intensivt arbete med planprogrammet för 3 000 boenden på Lilljansberget pågått tillsammans med Umeå kommun. En stor andel av dessa bostäder planeras för studenter och forskare. Strax intill Lilljansberget bygger just nu Svenska Studenthus ytterligare 280 studentbostäder. Både Lilljansberget och arbetet med Svenska Studenthus är ett resultat av Akademiska Hus samarbeten med kommun och övriga aktörer för att skapa ett mer levande campus, där studentbostäder är en given och avgörande ingrediens! Utvecklingen av bostäder på och kring campus är också ett exempel på hur vi försöker ta ett helhetsansvar för campusutvecklingen. 

Ett annat exempel på hur vi försöker ta ett helhetsansvar för utvecklingen av våra campusområden är lärdom och nya insikter om vilken service och vilka tjänster som bör finnas i området. Vilket utbud förväntar man sig på ett campus och hur kan vi som fastighetsbolag bidra? Svaret på den frågan beror givetvis på vem man frågar, men ju fler man frågar desto fler idéer och viktiga inspel får man. Under våren har vi tagit hjälp av internationella studenter vid Designhögskolan som genom intervjuer med personer på campus och sin egen kreativitet tagit fram förslag för hur Universitetsstaden kan bli en mer levande och hållbar stadsdel. När projektet nyligen avslutades presenterade studenterna en rad olika förslag för hur man exempelvis kan utforska naturen med hjälp av en app, eller hur man kan se hur andra människor rör sig inom området, eller en tjänst som underlättar att hitta lediga rum på campus. Idéerna och möjligheterna är oändliga och vi är både stolta och tacksamma över att få vara med och delta i ett sådant projekt. Tillsammans med övriga aktörer i Universitetsstaden ska vi nu försöka ta tillvara på och förvalta dessa idéer på bästa sätt. 

Ytterligare ett projekt som vi just nu arbetar med är eldrivna låd-/lastcyklar på campus. Tillsammans med Umeå kommun, IKEA och Avion Shopping gör vi en satsning på utlåning av eldrivna lådcyklar på campus och ett antal ställen i staden. Tillsammans vill vi främja och tillhandahålla möjligheten till ett hållbart resande inom kommunen. 

Kraften, idéerna och engagemanget som föds ur våra täta samarbeten med lärosäte, kommun och övriga aktörer på och omkring våra campusområden är överväldigande och något som vi på Akademiska Hus vill jobba ännu mer med. De blir avgörande för att vi ska kunna fortsätta bygga Kunskapssverige på ett professionellt och framgångsrikt sätt. 

Avslutningsvis vill jag tacka alla för en spännande och väldigt givande vår. När jag går på semester är det med förväntningar och förhoppningar om fortsatta bra samarbeten och ännu fler spännande utvecklingsprojekt till hösten. Jag önskar er alla en riktigt trevlig sommar!"