Till navigation Till innehåll (s)

Mer grönområden ger bättre studieresultat

Fredag, 15 december 2017
Ju mer tillgängliga grönområden ett campus har desto bättre förutsättningar har studenter att ta sin examen. Det resultatet har Amir Hajrasouliha kommit fram till i sina omfattande studier av amerikanska campus.

Tillsammans med graden av urbanitet och andelen av studentbostäder så tycks mängden grönska på campus vara av stor betydelse för hur väl det går för studenterna på ett lärosäte. Genom att ha tittat närmre på utformningen av en stor mängd amerikanska campus så har Amir Hajrasouliha kommit fram till en rad intressanta slutsatser. Resultat som ger rätt dem som tycker att strategisk campusutveckling är viktigt. 

– Mitt budskap är att campus spelar roll för studenters framgång i sina studier och för deras upplevelse av sin studietid. Efter att själv ha varit student på fyra olika campus och efter min forskning, så vet jag att det finns vissa kvalitéer på ett campus som har signifikant påverkan för studenters prestation, säger Amir Hajrasouliha.

En av de kvalitéerna är just grönska. Det handlar om ytorna mellan huskropparna på campus och hur väl man lyckas skapa grönområden som är tillgängliga och inbjudande för studenter. Lyckas man med det så finns det enligt Amirs studier bättre förutsättningar för lärosätet i fråga att behålla sina studenter och att fler tar sin examen.

Så jobbar Akademiska Hus med frågan

Akademiska Hus arbetar systematiskt med campusplaner. Där finns alltid frågan om grönområden med när vi tillsammans med våra kunder utvecklar våra kunskapsmiljöer. Inom företaget har vi många experter på strategisk fastighetsutveckling och vi har en hel organisation som arbetar med just campusutvecklingsfrågor. Nyligen anställdes Sara Karlsson i Göteborg. En markförvaltare som i sin tjänst särskilt kommer att fokusera på hur man kan tillvarata och utveckla nya grönområden på campus i Göteborg, Skövde och Karlstad. Hon har nyligen tagit sin examen och i sitt examenarbete har hon bland annat refererat till Amir Hajrasoulihas studier.

– Det känns roligt att Akademiska Hus tar till sig av den senaste forskningen på området och att detta verkar vara något som prioriteras. Att man ser till helheten för campusområdena, och där är grönområden en viktig beståndsdel. 

Campus spelar roll - forskning från Cal Poly State University