Accelerator, en mötesplats för samtidskonst och vetenskap, är nu invigd

Fredag, 6 september 2019

Manne Siegbahn-laboratoriet på Frescati har byggts om till en arena för konst, vetenskap och samhällsfrågor. Arenan – Accelerator – bildar en plats där akademi och allmänhet kan mötas, och den 6 september invigdes den nya konsthallen. Rektor Astrid Söderbergh Widding, konstnärliga ledaren Richard Julin och marknadsområdesdirektör Magnus Huss höll tal och klippte invigningsband.

Accelerator är en konsthall där konst, vetenskap och samhällsfrågor möts. Verksamheten är en del av Stockholms universitet, med uppdrag att aktivt samverka med samhället. I Accelerator kommer utställningar med internationell och svensk samtidskonst att produceras. I anslutning till utställningarna arrangeras publika presentationer och samtal med konstnärer, forskare, studenter och allmänhet.

– Jag är övertygad om att Accelerator kommer att skapa möten, generera nya tankar och idéer men även vara en helt ny destination för besökare på campus. Accelerator kommer att bidra till ett mer levande och än mer säkrare campus med fler människor som rör sig här på kvällar och helger, sade Magnus Huss, marknadsområdesdirektör Akademiska Hus.

Byggnaden från 1930-talet har ursprungligen använts för experimentell fysik. Idag huserar flera av Stockholms universitets kultur- och estetik-verksamheter på den här delen av campus.

Invigningen var välbesökt med ca 300 personer som närvarade och såg när rektor tillsammans med Richard Julin och Magnus Huss klippte invigningsbandet till de nya lokalerna.

– Vi befinner oss i en tid där vetenskapen ifrågasätts och för att bättre förstå vårt samhälle och vår samtid behöver vi fler kanaler. Det är därför både viktigt och glädjande att inviga Accelerator, inte bara som konsthall utan som en plats för möten mellan människor. Universitetets roll i ett samhälle där motsättningarna skärps är att stå för den vetenskapligt baserade kunskapen, men också att erbjuda reflektion och nyansering. Här kan det konstnärliga språket bidra med en viktig, kompletterande dimension, sade Astrid Söderbergh Widding, rektor vid Stockholms universitet.

Syftet med Accelerator är i grunden att öppna för nytänkande på alla plan, genom att väcka nya forskningsfrågor, inspirera till nya utbildningar och bidra till nya perspektiv på samhällsfrågor.

Invigningsband klipptes traditionsenligt när lokalerna officiellt öppnades.

Invigningsband klipptes traditionsenligt av Richard Julin, Astrid Söderbergh Widding och Magnus Huss när lokalerna officiellt öppnades.