Till navigation Till innehåll (s)

För mer information:

Johan Tjäder
Avdelningschef
070 649 45 39
johan.tjader@akademiskahus.se

De självkörande bussarna har nått 10.000 passagerare!

Torsdag, 23 februari 2023

10000_akac.gif

Om du rör dig i området runt Campus Valla i Linköping kanske du sett de självkörande bussarna. De är en del av projektet Ride the future och under fredagsmorgonen klev den tiotusende passageraren på en av bussarna.

I mars 2020 började tre självkörande bussar trafikera universitetsområdet, sedan hösten 2021 rullar de även i delar av Vallastaden. Bussarna är en del av det regionala utvecklingsprojektet Ride the future där Akademiska Hus är samarbetspartner, som syftar till att undersöka hur självkörande bussar kan bli en del av hållbara mobilitetslösningar i framtidens städer.

10.000 passagerare - ett viktigt delmål

Sedan en tid tillbaka har ett stort delmål i projektet varit att nå 10.000 passagerare. Under fredagsmorgonen den 17 februari hände det äntligen! Den som tog hem titeln som den tiotusende passageraren blev Lakshmi Salim, hon är student på Linköpings universitet och flyttade till Linköping från Dubai i augusti förra året. Hon berättar att det inte är första gången hon åker med de självkörande bussarna:

– Jag och min dotter har åkt med bussarna flera gånger och haft en positiv upplevelse varje gång. Idag såg jag bussen av en slump när jag precis lämnat av min dotter vid skolan och valde att hoppa på. Jag hade inte en aning om att jag skulle bli den tiotusende passageraren.

Hon fortsätter:

– Jag läser just nu en master i energi- och miljöteknik och blir därför lite extra inspirerad av sådana här projekt. Jag hoppas att man i framtiden kommer kunna se liknande bussar även i flera delar av Linköping.

Förutom ett fint diplom belönas Lakshmi även med ett gratis månadskort hos Östgötatrafiken.

– Jag köper vanligtvis busskort varje månad, så det passar ju perfekt att vinsten är just ett månadskort, berättar hon.

Bussarna rullar vidare

Framöver rullar de självkörande bussarna vidare i Vallastaden och vid universitet. Bussarna tar upp till sex passagerare och kör alla dagar i veckan, det är dessutom helt gratis och alla får åka med! Vill du bli på first-name basis med bussarna så är de döpta till Reza, Busse och Hjulia.

På Ride the futures hemsida finns mer information och aktuell driftstatus: https://ridethefuture.se/