Till navigation Till innehåll (s)

För mer information:

Anna Alsborger
Fastighetsdirektör
070 97 945 72
anna.alsborger@akademiskahus.se

Omfattande ombyggnad när ännu ett life science-bolag flyttar till Campus Solna

Onsdag, 1 februari 2023

Scheelelaboratoriet på Campus Solna byggs om.

För att kunna välkomna läkemedelsforskningsföretaget Xspray Pharma till Campus Solna satsar Akademiska Hus 56 miljoner kronor på att bygga om Scheelelaboratoriet. Med den nya hyresgästen på plats stärks Campus Solna och det närliggande Hagastaden som ett av världens starkaste life science-kluster.

Campus Solna är en viktig del av den framväxande Hagastaden – innerstadsdelen där Stockholm och Solna möts och som utvecklas med boende, handel, tunnelbana, kultur och parkområden. Här har även samhälle, universitet och näringsliv gått samman för att skapa ett framgångsrikt regionalt nav för forskning och vetenskap som förbättrar människors liv och hälsa.

Nu står det klart att Xspray Pharma flyttar till området i november 2023. För att möjliggöra flytten kommer Akademiska Hus att totalrenovera delar av Scheelelaboratoriet och på en yta om cirka 1 500 kvadratmeter skapa de toppmoderna kontors- och labbmiljöer som Xspray Pharma behöver för att kunna expandera sin verksamhet. Som ett led i att göra ombyggnaden så klimatsmart som möjlig kommer hållbara materialval att prioriteras och återbruk ske där det är möjligt. Akademiska Hus kommer även att installera ett nytt och mer energieffektivt ventilationssystem.

- På Campus Solna får vi moderna lokaler och nya avancerade labb. Hyresvärden Akademiska Hus är vana vid vår typ av verksamhet och är en trygg partner när vi nu går in i en kommersiell fas, med flera produkter till marknaden de närmaste åren, säger Per Andersson, vd på Xspray Pharma.

Tidigare satsningar för över en halv miljard

Det var i samband med att Karolinska Institutet under 2018 flyttade delar av sin verksamhet till det experimentella forskningslaboratoriet Biomedicum, som en unik vakans uppstod som ger möjlighet för nya företag att etablera sig på området. Utöver investeringen i ombyggnaden av Scheelelaboratoriet har Akademiska Hus sedan dess investerat över en halv miljard kronor i andra ombyggnationer på Campus Solna med inriktning på att kunna erbjuda verksamheter inom life science möjlighet att hyra allt från en enstaka kontorsstol och labbänk till lokaler med plats för större labbmiljöer och hela huvudkontor. Av de ombyggnationer som redan är färdigställda eller som kommer att bli det inom kort, är samtliga ytor fullt uthyrda eller har målsättningen att bli det under 2023.

- Det finns ett stort intresse av att flytta till Campus Solna, som med sitt strategiska läge i direkt anslutning till Karolinska Institutet även ger närhet till en rad andra myndigheter, företag och organisationer med koppling till utbildning och forskning inom medicin och hälsa. Vi är väldigt glada över att nu välkomna Xspray Pharma hit och till den spännande utvecklingsfas som området befinner sig i, säger Anna Alsborger, fastighetsdirektör på Akademiska Hus.

Ombyggnaden av Scheelelaboratoriet beräknas starta i februari 2023 och vara klar i november samma år.