Till navigation Till innehåll (s)

Renovering av konstverket Moby Dick på Frescati

Onsdag, 6 september 2023

mobydick_renovering1.png

Akademiska Hus äger och förvaltar inte bara fastigheter utan även en stor mängd konst på campus runt om i Sverige, drygt 700 konstverk förvaltas. På samma sätt som vi tar hand om våra byggnader och utemiljöer, tar vi också hand om vår konst. Den 5 september påbörjades till exempel renoveringen av Moby Dick på Frescati.

Konstnären Johan Paalzow, skaparen av Moby Dick, är just nu på plats på Frescati och svarade på tre snabba frågor:

Vad händer här?

Jag restaurerar Moby Dick som kom hit till Frescati 2006 från Konradsberg på Kungsholmen där den tidigare stod i många år. Vi gör en grundrengöring och tar bort smuts, avlagringar, mossa och lite graffitti. Efter det slipar, vaxar samt graffittiskyddas konstverket. Avslutningsvis fyller vi på med pigment så den återfår sin färg som står sig vackert mot Södra husen här på Stockholms universitet.

Hur lång tid tar det?

Det kommer ta ca 2,5 dagar, arbetet måste utföras mycket försiktigt eftersom det är en så gammal pjäs. Som tur är är det ett väldigt roligt arbete.

Vad tycker du om just detta verk?

I och med att det här är mitt första offentliga verk så brinner jag lite extra för det.

Om ni gillar Moby Dick kanske ni också gillar mina senaste permanenta verk som finns i Hötogsskraporna, där temat är bin: ”Citybina flyttar in”.

Läs mer om Moby Dick här