Till navigation Till innehåll (s)

Gemensamt krafttag för ett resurseffektivare Campus Valla i Linköping

Onsdag, 18 september 2013
Linköpings universitet, Akademiska Hus och energibolaget Tekniska Verken AB i Linköping har tecknat en avsiksförklaring för att gemensamt driva hållbarhetsutvecklingen på Campus Valla framåt. Syftet är att tillsammans göra universitetsområdet till spjutspets i visionen om världens mest resurseffektiva region.

En gemensam agenda för hållbarhetsarbete, förankring av resurseffektivitet i framtida campusplaner och Campus Valla som testbädd för forskning och ny teknik. Det är några av huvudpunkterna i avsiktsförklaringen som den nya arbetsgruppen för resurseffektivetet nu har arbetat fram.

− Genom att gå ihop i en stark grupp som jobbar enat mot samma målbild ökar man chanserna att bli nummer ett, säger Lars Hagman, regiondirektör för Akademiska Hus Region Öst.

Gemensamt krafttag för ett resurseffektivare Campus Valla i Linköping

Campus Valla är redan i dag känt för sin gröna profil. Akademiska Hus har bland annat installerat solceller, energieffektivt ljusinsläpp och lokalt omhändertagande av dagvatten. De senaste åren har hållbarhetsarbetet vid Linköpings universitet fått allt mer internationell uppmärksamhet. 2011 placerade sig universitetet på femte plats i den indonesiska hållbarhetsrankingen Greenmetric och för tredje året i rad rankar en internationell studentbarometer Linköping som det bästa universitetet i kategorin "eco-friendly attitude".

− Vi är redan i dag duktiga på de här frågorna, men för att hålla nivån är det dags att vidareutveckla oss och stärka universitetets konkurrenskraft genom att visa upp hur man kan jobba med hållbarhet, berättar Anders Carlsson, forskningskommunikatör vid LiU.

Slutsatsen att man är starkast tillsammans har parterna dragit av tidigare samverkansprojekt. Till exempel lät man redan på 1990-talet bygga ett resurseffektivt och koldioxidbesparande fjärrkylenät på campus, vilket har stått modell för flera andra fjärrkylenät i landet sedan dess.

− Om man vill utveckla nya idéer finns det ingen bättre mottagare att vända sig till än universitetet och Akademiska Hus. För oss är det därför självklart att samverka med dem när Linköping ska vara staden där idéer blir till verklighet, säger Mile Elez, divisionschef för energi på Tekniska Verken.

Arbetsgruppen har bildats i ett långsiktigt perspektiv. − Genom att vi träffas regelbundet och känner till varandras agendor skapas en typ av handlingsberedskap när intressanta forskningsutlysningar kommer in eller när nya idéer uppstår, avslutar Anders Carlsson, som hoppas att arbetsgruppen på campus ska bidra till Linköpings mål att vara koldioxidneutralt år 2025.