Till navigation Till innehåll (s)

Betongpris för Widerströmska huset i Solna

Måndag, 25 november 2013
KOD Arkitekter har vunnit utmärkelsen "Årets Betongarkitekt" för sitt arbete med Widerströmska huset på Campus Solna. Projektet leddes av Akademiska Hus och huset profilerar Karolinska Institutets campus inom ramen för den omfattande stadsutveckling som sker i området.

Foto: Jean-Baptiste Béranger

I den nya kontorsbyggnaden Widerströmska huset strålar verksamheter från Karolinska Institutet (KI), Smittskyddsinstitutet (SMI) och Stockholms läns landsting (SLL) samman. Här växer Hagastaden fram med supersjukhuset Nya Karolinska Solna och en rad storprojekt där Akademiska Hus, förutom Widerströmska huset, även ligger bakom byggnationen av KI:s aula, Biomedicum och Karolinska Institutet Science Park.

 Foto: Åke E:son Lindman

Priset för "Årets Betongarkitekt" delades ut på Betonggalan på Berns i Stockholm i förra veckan, ledd av tidskriften Betong. Nomineringen för KOD Arkitekter löd:

För en fint och omsorgsfullt projekterad byggnad för kontor och undervisning inom Karolinska Institutet, Widerströmska huset i Solna. Den stora volymen är väl behandlad och fasadelementen av prefabricerad betong med ingjutet tegel ger vacker mönsterverkan. Teglet anknyter till den anslutande äldre tegelarkitekturen men på ett helt nytt sätt. Entré och inre hall exponerar stora obehandlade betongytor samt utsmyckning i betong, som ställs mot signalfärgade dörrar och golv - tufft och elegant. (En blinkning mot Garnisonen?)

– Det är oerhört glädjande att KOD Arkitekter belönas för sitt arbete med Widerströmska huset. I detta fina hus kommer betongen verkligen till sin rätt. Den återfinns bland annat i fasaden tillsammans med ingjutet rött tegel i de synliga bärande konstruktionerna samt i Kristina Matousch konstverk i entréplanet, säger Sabina Granath, projektledare för Widerströmska huset vid Akademiska Hus Region Stockholm.

 Foto: Åke E:son Lindman

Widerströmska huset stod klart i slutet av 2012. Med en lokalarea på över 15 000 kvadratmeter rymmer byggnaden omkring 600 kontorsplatser och undervisningslokaler på de två nedre våningarna.