Till navigation Till innehåll (s)

Kontaktperson

Pia Aronson Fors
Bitr. fastighetsförvaltare
070 358 32 12
pia.aronson.fors@akademiskahus.se

En grön oas på Uppsalakartan

Tisdag, 2 september 2014
Området Lugnet, i kvarteret Blåsenhus, är ett riktigt insidertips i Uppsala. Vidsträckta gräsmattor, solgläntor, vatten och en botanisk upptäcktsresa är några exempel på vad grönområdet väster om ån har att bjuda på.

Dagisgrupper i gula reflexvästar, ungdomar som spelar fotboll och brännboll, soldyrkare, picknicksällskap och forskare på promenad. En solig dag är det en brokig blandning av människor som möts i Lugnet, Akademiska Hus grönområde mellan Botaniska trädgården och motionsanläggningen Campus1477.

− För mig är Lugnet viktigt som undervisningslokal, men det är också en rekreationsplats för både studenter och personal, säger Mats Bratteby, universitetsadjunkt i Idrott och hälsa.

Han är en av de lärare vid Uppsala universitet som regelbundet använder Lugnet som undervisningsmiljö under sina kurser i bland annat idrott och hälsa, rörelse och utomhuspedagogik.

− Här finns många små ”rum”, vilket är en av de saker som gör området så spännande och användbart. Flera aktiviteter kan pågå samtidigt utan störa varandra. Dessutom har det en unik variation av träd, fortsätter han.

Lugnet omfattar nära 20 000 kvadratmeter av gräsmattor, små gläntor, stenmurar och en sittgradäng i sten. En mycket populär mötesplats är dammen, som egentligen är ett fördröjningsmagasin för dagvatten. Den rika växtligheten i Lugnet är ett minne från tiden då Botaniska trädgården använde området som plantskola för växter man intehade användning av . När Akademiska Hus förvandlade den vildvuxna parken till en campusnära rekreationsyta fick mångfalden av växter vara kvar, något som än i dag lockar promenadsugna besökare.

− Vi har bevarat de botaniska rariteterna och kartlagt dem i en guide till Lugnet som man kan följa. Den innehåller sammanlagt 59 olika träd och buskar: från hassel, lind och lärk till mer ovanliga inslag som gulblommig hästkastanj och mullbärsträd, berättar Ralf Wigenius, markhandläggare på Akademiska Hus Uppsala.

Ralf själv kommer snart att vara en av de Uppsalabor som söker sig till Lugnet bara för att koppla av, och inte för att arbeta. I höst går han i pension efter 15 år på Akademiska Hus region Uppsala.

− När jag tittar på Campus Blåsenhus och Lugnet med sina botaniska rikedomar och många besökare är det med stolthet jag ser hur Akademiska Hus är en del av lärandet i området. Det är något jag hoppas ska utvecklas vidare, säger Ralf.