Till navigation Till innehåll (s)

VHC i Uppsala nominerat till Årets Bygge 2015

Fredag, 10 oktober 2014
VHC – Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum på Ultuna campus i södra Uppsala, har av branschtidningen Byggindustrin nominerats till det prestigefyllda priset Årets Bygge 2015. VHC är ett samlingscentrum på 53000 kvadratmeter för forskning, utbildning och djurvård i världsklass.

Skapande av ett Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum på Campus Ultuna är ett led i universitetets målsättning att närstående verksamheter ska samlokaliseras. Hit har institutionerna för veterinärmedicin och husdjursvetenskap samt Sveriges enda universitetsdjursjukhus flyttat under sommaren.

Beslutet att bygga VHC togs 2009 och första spadtaget togs i oktober 2010. Byggnaden har ritats i samarbete med Nyréns arkitektkontor och uppförts av Skanska. Akademiska Hus är både byggherre och hyresvärd för SLU.

Täthet, närhet, öppenhet och möten har varit nyckelord genom hela projektet, och dessa begrepp diskuterades mycket i samband med byggnadens konstruktion. Resultatet är en rund byggnad där den avancerade utrustningen placerats i mitten med forskarnas ytor i ring runtom. På så sätt samutnyttjas både tekniken och ytorna effektivt.

Närheten skapar också goda möjligheter för möten. Att VH-fakultetens verksamheter och Universitetsdjursjukhuset (UDS) samlokaliserar i VHC betyder att olika forskargrupper möts och att studenter, forskare och kliniker träffas både planerat och spontant.

Akademiska Hus fick priset Årets Bygge 2014 med Aula Medica i Solna - en profilbyggnad för området som Akademiska Hus uppförde åt Karolinska Institutet.