Till navigation Till innehåll (s)

Förslag för ny byggnad på Handelshögskolan i Göteborg visas upp

Onsdag, 4 februari 2015
Akademiska Hus bjöd i juni 2014 in till en arkitekttävling om utformning av ny byggnad för Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Totalt inkom 73 intresseanmälningar från hela Europa. Här är de sex förslagen som går vidare i tävlingen.

Intresset var mycket stort för att delta i tävlingen, där de deltagande arkitektkontoren fick i uppgift att ta fram nya lokaler för Handelshögskolan och samtidigt skapa en integrerad stationsuppgång för den framtida pendeltågsstationen Haga. Av 73 inkomna intresseanmälningar valdes följande sex kontor ut att delta i själva tävlingen:

  • Yellon + Kim Utzon Arkitekter + WSP + Atkins, Sverige/Danmark
  • Johan Celsing Arkitektkontor, Sverige
  • Johannes Norlander Arkitektur + Arup, Sverige/Storbritannien
  • Lundgaard & Tranberg Arkitekter, Danmark
  • XDGA + Contekton + Integra engineering + Andersson & Hultmark, Belgien/Sverige
  • Nieto Sobejano Arquitectos, Tyskland /Spanien

Idag visas de sex olika förslagen upp anonymt, eftersom tävlingsjuryn inte får veta i förväg vilket förslag som kommer från vilket arkitektkontor.

– I de sex förslagen har arkitekterna tagit sig an uppgiften; att gestalta ett arkitektoniskt tilltalande tillägg till Handelshögskolan och Vasastaden, med höga ambitioner.
Förslagen visar på olika intressanta sätt att utveckla stadsrummet och skapa samspel mellan nya och gamla byggnader, säger Birgitta Hohlfält van Dalen, regiondirektör Akademiska Hus, tillika juryordförande.

Juryn, som består av representanter från Akademiska Hus, Göteborgs universitet, Göteborgs Stad, Trafikverket och Sveriges Arkitekter kommer nu att göra en djupdykning bland de olika förslagen för att sedan tillkännage vinnaren i slutet av mars 2015.

Förslag 1 - Haga Forum

Mer information om förslag 1 - Haga Forum

Förslag 2 - Varp

Mer information om förslag 2 - Varp

Förslag 3 - Öppet Hus

Mer information om förslag 3 - Öppet Hus

Förslag 4 - Unus et Vertere

Mer information om förslag 4 - Unus et Vertere

Förslag 5 - Annex

Mer information om förslag 5 - Annex

Förslag 6 - Campus Diem

Mer information om förslag 6 - Campus Diem