Till navigation Till innehåll (s)

Blogg: Sthlm6000+ och Albano i fokus

Fredag, 3 juli 2015
- Det finns hopp! Så inledde Sten Wetterblad, regiondirektör för Stockholm på Akademiska Hus samt initiativtagare till projektet Sthlm6000+, seminariet om samverkan för fler studentbostäder i Stockholm.

Studentbostadsbristen i landet är idag ett hinder för studenterna att välja de utbildningar och studieorter de vill, vilket sänker konkurrenskraften för svenska universitet. Inte minst i Stockholm är detta ett problem. Därför tog Akademiska Hus initiativ till projektet Sthlm6000+, för bidra till att lösa problemet.

I panelen hade Sten sällskap av bland annat Mehmet Kaplan (MP), Bostadsminister; Anna Wallgren, Ordförande i Stockholms studentkårers centralorganisation; Åsa Ryding, tillförordnad chef för Avdelningen för samhällsbyggnad, Länsstyrelsen Stockholm samt Josefin Söderpalm, Ordförande Göteborgs Förenade Studentkårer.

Under seminariet framgick att Sthlm6000+ bidrar till att takten av byggande ökar. En orsak kan vara att projektet påskyndar planprocessen, vilket vanligtvis är något som bromsar upp. En annan kan vara att projektet utgör en bra samverkansplattform för olika aktörer; från kommun och myndigheter till byggföretag, lärosäten och studenter.

Målet med Sthlm6000+ är att kötiden för en studentbostad i Stockholm år 2017 ska ha kortats från över två år till max en termin. Det ska ske genom att öka beståndet av studentbostäder med 50 procent.

I panelen företrädde Anna Wallgren och Josefin Söderpalm studenterna. Josefin framhöll att målgruppen för dessa bostäder, alltså studenterna, var en heterogen grupp och lämnade önskemål om att man såg till samtliga av de behov som Stockholms studenter har. Då stadens studerande befinner sig i olika åldrar och faser av livet behöver det finnas en bredd av bostäder; från studentrum till större lägenheter. Det framkom också att studenternas inkomster vanligtvis är begränsad och att hyrorna bör ligga på en nivå så att studenterna slipper att tvingas jobba extra för att ha råd att bo.

Ett annat projektmål med Sthlm6000+ är att det ska generera hållbara studentbostäder, något som Mehmet Kaplan senare i debatten underströk vikten av. Kaplan menade att energiförbrukningsnivån i nya studentbostäder var något som inte fick tullas på. De skulle inte bara vara ekonomiska, utan även klimatsmarta.

Sthlm6000+ visar redan resultat. Detta, visade det sig, har inspirerat andra att starta liknande projekt, bland annat i Göteborg. 

Staden som vi vill ha den - Albano som det goda exemplet

Under 2014 genomförde Formas, SGBC och Boverket en tävling för att få fram de bästa byggnaderna och stadsdelarna i Sverige. Dessa bedömdes utifrån kriterierna delaktighet, socialt och ekonomiskt välbefinnande, resurser och energi, markanvändning och ekologi, transporter samt särskilda miljöåtgärder. Albano-projektet är ett av de vinnande projekten.

Seminariet utgick från frågan "Hur får vi till hållbar stadsbyggnad" och Albano-projektet fick stå som ett föredömligt exempel på detta. Jerker Nyblom, Senior rådgivare hållbarhet, presenterade projektet och hur stadsdelen ska integreras med omgivande stadsdelar och områden.

Under seminariet berättade även SGBC om kompetensplattformen Citylab i Stockholm. Det ska bidra till såväl en kollektiv som personlig utveckling genom dess inriktning mot en delandekultur, öppenhet, kunskapsdelning och gemensam lärandeprocess. Citylab startades upp i veckan.