Till navigation Till innehåll (s)

Nu skapas plats för nytt studenthus på Campus Valla i Linköping

Onsdag, 24 februari 2016
Akademiska Hus tillsammans med Linköpings universitet satsar på ett nytt studenthus på Campus Valla med byggstart år 2017. Nu skapas förutsättningar för det nya studenthuset genom att Akademiska Hus investerar i en ombyggnad av D-huset. Satsningen innebär en omfattande modernisering av miljöerna och ger möjlighet att samla all personal vid universitetsförvaltning och fakultetskanslier till en gemensam byggnad med delvis öppna kontorsmiljöer.

Studenthus Valla

Studenthus Valla kommer placeras längs med gångstråket Corson och blir en naturlig mötesplats för studenter och personal.

Ombyggnationen av D-huset är första etappen i uppförandet av Studenthus Valla - som ska bli framtidens mötesplats för studenterna vid Linköpings universitet. Att på sikt samla universitetets administrativa personal till D-huset, och i nära anslutning till Studenthus Valla, skapar inte bara en effektivare organisation utan också möjlighet till flera spontana möten. Genom ombyggnationen vill universitetet skapa en modern och inbjudande arbetsmiljö. De befintliga studiemiljöerna omvandlas till moderna kontor för att möta personalens behov av funktionella arbetsplatser. Ombyggnationen av första etapperna i D-huset beräknas vara färdig våren 2017 och Studenthus Valla ska stå klart år 2019.   

- Nu ritas kartan om och såväl studenter som personal får äntligen en gemensam plats att mötas på. Vår förhoppning är att kunna bidra till ett myllrande Campus Valla, säger Anders Berg projektchef Akademiska Hus region Öst.

Sju våningar tillgänglighet, tjugofyra timmar om dygnet

Studenthus Valla blir en ny central plats på campus som ska tillgodose studenternas behov av flexibla studiemiljöer och samlad service. Här kommer bland annat finnas reception, studenthälsa, antagnings- och examensservice, studieplatser, studentcafé, restaurang och arbetsplatser. Dessutom integreras ett modernt bibliotek i byggnaden, något som blir unikt för Linköpings universitet.

Med hållbarhet som ledstjärna

Linköpings universitet bedriver omfattande forskning inom hållbarhet och har tidigare blivit framröstade som det femte mest hållbara universitetet i världen. Studenthuset ska spegla detta med olika hållbarhetslösningar, både i och utanpå byggnaden, som till exempel solcellspaneler på taket, ledbelysning, lokalt omhändertagande av dagvatten, hållbara materialval och kretsloppsbaserad avfallshantering. Den nya byggnaden kommer att uppfylla höga krav på energieffektivitet med flexibla lösningar och har en tydlig målsättning att uppnå Miljöbyggnad Guld, enligt certifieringsstandarden för hållbart byggande som Sweden Green Building Council (SGBC) hanterar. Studenthuset blir sju våningar högt och placeras på nuvarande byggnaden Origos plats. Origo kommer att monteras ned på ett varsamt sätt och med stort fokus på återvinning och hållbarhet. I den mån det är möjligt återanvänds material vid byggandet av studenthuset alternativt säljs det vidare eller återanvänds vid andra produktioner.