Till navigation Till innehåll (s)

För mer information

Anders Pohl
Projektledare
070 313 31 58
anders.pohl@akademiskahus.se

Humanistiska Teatern – en byggteknisk utmaning

Måndag, 20 juni 2016
I nära anslutning till Engelska parken bygger Akademiska Hus för Uppsala universitet en Humanistisk Teater. Förutom en teatersalong ryms i byggnaden även kontor och mötes-undervisningslokaler. Byggtekniskt bjuder huset på en rad utmaningar.

Huset är uppdelat i två delar. En kontorsdel som byggs med en stomme i stål och HDF bjälklag. Den andra delen teatern utförs med platsgjuten betongstomme. Gjutningen i kombination med fastighetens form har varit en byggnadsteknisk utmaning.

- I projektet har vi haft många intressanta diskussioner när vi tittat på olika lösningar för formsättningsmetoden. Vi valde en lösning med ett prefabsystem som gav möjlighet att forma husets radie. För att skapa lutning tillverkades insatser av takstolptyp som kläddes med formplaywood, säger Anders Pohl projektledare på Akademiska Hus. 

Teaterbyggnaden är formad som en triangulär elips och formen är inte bara rund den lutar även utåt med ca 10%. Förutom att använda sig av specialtillverkade formar ställer gjutningsarbetet stora krav på utförande och kompetens hos vår samverkanspart NCC. Gjutmetodiken ställer krav där anpassning av gjuttid och betongens kvalitet anpassas till gjutetappens vägghöjd.

Gjutkroppens utformning ställer nogsam avvägning mot de statiska krafter som sätts i spel vid gjutprocessen. 

Tittar du ner i teatern från övervåningen upplever du inte hela rymden i teatern.  Kvar finns fortfarande det provisoriska betongbjälklaget som skiljer entréplan från plan. De provisoriska stämp som stödjer formen sitter fortfarande kvar.

Teknikutrymmen ligger samlade i källarvåningen. Ventilationsaggregaten som försörjer byggnaden med luft är placerade under teatergolvet. Teatern förses med luft via en trycklåda som utgör gradängkonstruktionen. På väggen mitt emot gradgängen kommer en stor bildskärm att monteras, värmen från den tas om hand via fastighetens återvinningssystem.

Byggnaden kommer att certifieras med systemet Miljöbyggnad nivå silver.