Till navigation Till innehåll (s)

Kontakt

Peter Karlsson
Chef Datahantering och analys
070 508 24 49
peter.karlsson@akademiskahus.se

Karlstad universitet – engagemang ledde vägen till uppnådda mål

Måndag, 17 oktober 2016
Akademiska Hus har som ett av sina hållbarhetsmål att minska mängden köpt energi med 50 procent till år 2025. Tack vare ett starkt engagemang är Campus Karlstad redan i hamn, med råge. Hur man har lyckats beskrivs under Building Sustainabilty 2016.

– Exemplet visar att bra resultat från energiarbetet kommer genom ett långsiktigt arbete där vi arbetar tillsammans med vår hyresgäst. Men också att vi inte kan se energi som ett enskilt arbete utan som en av många delar i en bra förvaltningsstrategi. Därefter sattes ett unikt marklager i bruk, vilket pressat ner energiförbrukningen ytterligare, säger Peter Karlsson, ansvarig för energi & teknik på Akademiska Hus, som deltar som talare på Building Sustainability 16.

Mellan år 2000 och 2014 lyckades Akademiska Hus tillsammans med lärosätet att minska mängden energi för värme och el med 48 procent. Den vägvinnande metoden var att identifiera insatser och påbörja ett långsiktigt och systematiskt arbete. Det har handlat om nattvandringar, att samla sommarkurser till några hus, sensorer för belysning, LED-belysning, med mera.  Efter 2014 har dessutom ett unikt marklager satts i bruk, vilket pressat ner energiförbrukningen ytterligare. 

Konferensen om hållbart byggande arrangeras av Sweden Green Building Council. Förutom exemplet Karlstad, vad kommer du mer att prata om?

– Jag kommer berätta kort om vår energistrategi med bäring på att både minska energin i våra byggnader men också att se till att den energi vi använder kommer från förnybara källor, säger Peter Karlsson.

Varför är det här viktiga frågor?

– Att energi och den påverkan som den har på vår miljö är viktigt är det ju ingen tvekan om. Men i det arbetet behöver vi lyfta fram de goda exemplen som hjälper oss att spänna bågen ytterligare. Karlstad är just ett sånt exempel där alla bitarna fallit på plats, säger Peter Karlsson.

På Karlstad universitet är man glada över resultaten som uppnåtts och engagemanget som funnits i energiprojekten.

– Som miljösamordnare är det väldigt roligt att arbeta med en engagerad fastighetsägare, att vi tillsammans kunnat arbeta med riktade insatser har gett goda resultat. Marklagret, till exempel, är vi väldigt stolta över. Det är roligt att kunna visa upp hur pass stor förändring den satsningen inneburit, säger Birgitta Mc Ewen, miljösamordnare på Karlstad universitet. 

Building Sustainability 16 arrangeras av Sweden Green Building Council och hålls den 18-19 oktober i Stockholm. Utöver Peter Karlsson kommer även Karin Ahlzén och Caroline Kvillström Brand att representera Akademiska Hus under mässan. Fler talare är bland andra miljöminister Karolina Skog, finansborgarrådet Karin Wanngård, och SEIs Johan Kuylenstierna.