Till navigation Till innehåll (s)

Kontakt

Li Lövehed
Chef Energi och Hållbarhet
070 293 27 90
li.lovehed@akademiskahus.se

Fågelholkar på plats på Campus Lund

Tisdag, 1 november 2016
I ett samverkansprojekt tillsammans med Lunds kommun och Lunds universitet har Akademiska Hus arbetat för att skapa bättre förutsättningar för fåglar, fladdermöss och insekter på campusområdet i Lund. I veckan sattes ett 30-tal holkar upp på campus, ett steg på vägen mot ökad biologisk mångfald.

Studenter vid den internationella masterutbildningen "Hållbar stadsgestaltning " vid Arkitektskolan i Lund byggde holkarna som en del av sin utbildning. De ca 30 studenterna på utbildningen kommer från stora delar av världen och engagemanget från studenterna var stort. Före det praktiska arbetet genomfördes föreläsningar om vikten av biologisk mångfald för både människa och djur och hur det kan utföras. Därefter ritades, funderades, sågades och spikades i den nyrenoverade träverkstaden på Arkitektskolan.

Holkarna är anpassade för mesar, starar, trädkrypare, fladdermöss och fjärilar och genom att etablera boplatser och livsmiljöer för djuren höjs den biologiska mångfalden på campus. Akademiska Hus drifttekniker var behjälpliga med att sätta upp holkarna längs de naturligt gröna stråk som finns på campus.

I projektet ingår också att bygga en faunadepå för att gynna insekter som lever av död ved. Överblivna stockar av lövträd gynnar inte bara insekter utan även t ex lekande förskolebarn. På campusområdet kommer även stora mulmholkar att placeras där förhoppningsvis hotade arter kommer att trivas. Mulmholkar ska efterlikna miljön i ett ihåligt gammalt träd.  T ex förmultnad ved, skalbaggsbajs och gamla fågelbon bildar det näringsrika material som insekternas larver kräver och det blir ett bed and breakfast för sällsynta insekter.

Inflyttning väntas framåt vårkanten.