Vår webbplats använder cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag accepterar cookies

Blogg: Studentbostadsfrågan kickstartade Almedaldsveckan

Måndag, 3 juli 2017

Under måndagen höll vi på Akademiska Hus i seminariet Vem bygger vi studentbostäder för? på Sjöbergs bakgård i Visby. Programmet bjöd både nya insikter från HSB Living Lab och en paneldiskussion där Ewa Thalén Finné (M) och Erik Pelling (S) diskuterades Akademiska Hus ansvar som studentbostadsbyggare.

Susanne Malmgren, chef studentbostäder på Akademiska Hus inledde seminariet och berättade om våra mål och hur vi har jobbat hittills. Med en ny beslutad inriktning har Akademiska Hus målet till 2021 att bidra till att 11 000 studentbostäder byggs varav 6500 i egen regi.

Erik Pelling, socialdemokratiskt kommunalråd i Uppsala, berättade om hur Uppsala kommun tillsammans med Akademiska Hus utvecklar stadsdelen Rosendal där flera studentbostadsprojekt ska byggas.Pelling tryckte på vikten av att ta hänsyn till de sociala aspekterna i bostadsbyggande och möjligheten att kunna bygga lägenheter som kan delas av fler.

Från HSB Living Lab deltog projektledaren Emma Sarin och berättade några av de nya insikter som kommit från forskningsprojektet som pågår på Chalmersområdet. Hon berättade att de tillfrågade studenterna som bor i HSB Living Lab har visat stort engagemang för att vara del av en testmiljö och snarare önskat fler experiment. Trivseln bland de testande studenterna var hög och med gemensamma projekt som att ge sitt matsvinn till husets egna höns har ökat samhörigheten mellan studenterna.

I en panel med bestående av Carl von Rosen Johansson från Chalmers studentkår, Ewa Thalén Finné, riksdagsledamot för Moderaterna och Erik Pelling diskuterades hur ansvaret för studentbostadsbyggande ser ut och vem som ska ta det ansvaret. Panelen var helt överens om att fler studentbostäder krävs. Carl von Rosen Johansson tryckte på vikten av volym och bygga stort antal lägenheter för att mota bostadsbristen och se studentkårernas egna bostadsbolag som seriösa aktörer. Ewa Thalén Finné berättade att hon vill se ett nationellt mål om 20 000 för studentbostadsbyggande.

Hela seminariet livesändes på Akademiska Hus Twitter. Se seminariet här!