Till navigation Till innehåll (s)

För mer information:

Peter Karlsson
Chef Datahantering och analys
070 508 24 49
peter.karlsson@akademiskahus.se

Forskare har studerat Akademiska Hus innovationsprocess

Tisdag, 19 mars 2019

kamilla.jpg

A Working Lab (AWL) i Göteborg är en innovationsarena. Akademiska Hus har testat nya vägar i projektet med flera innovationsprojekt redan i byggskedet. Att bygga ett hus i en innovationsdriven process intresserade följeforskare från Chalmers, som nu presenterar sina resultat.

– Bygg- och samhällssektorn står inför stora utmaningar som kräver innovation. Akademiska Hus var modiga att driva innovation med byggprojektet A Working Lab som testbädd. Att spänna bågen rejält är lyckosamt oavsett de enskilda projektens resultat. Den stora vinsten är att komma ur startblocken, våga prova och lära sig hur innovation kan utveckla en organisation, säger Kamilla Kohn Rådberg, forskare vid Chalmers.

Chalmersforskarna Kamilla Kohn Rådberg, Pernilla Gluch och Anna Kadefors kan nu berätta om sin 2-åriga forskningsstudie, där de följt Akademiska Hus byggprojekt ”A Working Lab”. Resultaten bygger på intervjuer och observationer med personer som arbetat inom projektet. Akademiska Hus hoppas att resultaten kan bli till nytta för egna framtida projekt, men vill också att insikterna ska komma till nytta i branschen i stort.

Innovation – vägen och målet med A Working Lab

Sedan de första arbetsmötena om att bygga AWL, så har visionen med projektet varit att huset i sig, likväl som hela byggprocessen, ska vara i främsta ledet när det gäller energi & teknik och framtidens lärandemiljöer. Det traditionella byggprojektet har fått lämna företräde. I bygget av AWL har man vågat låta hålla en rad frågor öppna, för att inte begränsa innovationsprojekten. Det är innovationsarbetet som fått avgöra vilka vägval som ska göras. Det har inte gått att säga säkert från början vad som borde prioriteras eller inte. Detta har varit en ny erfarenhet för alla samarbetspartners och en katalysator för Akademiska Hus sätt att se på innovation.