Mer information om Studenthuset:

Hayar Gohary
Projektdirektör
070 668 75 17
hayar.gohary@akademiskahus.se
Anders Berg
Senior Rådgivare
072 538 45 20
anders.berg@akademiskahus.se

Mer information om solceller:

Johan Tjernström
Affärsutvecklare
072 525 75 09
johan.tjernstrom@akademiskahus.se

Studenthuset i Linköping vinner Solenergipriset

Måndag, 8 juni 2020

Prisregnet över Studenthuset vid Linköpings universitet fortsätter. Idag tilldelades byggnaden ett hedersomnämnande av Solenergipriset för den 1 200 kvadratmeter stora solcellsanläggning som pryder taket och som säkrar att 30 procent av Studenthusets elbehov kommer från solenergi.

Studenthuset är Campus Vallas nya centrala nav som samlar samtliga servicefunktioner för studenter och ett modernt bibliotek på en och samma plats. Tidigare i år vann huset Årets Bygge och idag var det alltså dags för byggnaden att uppmärksammas igen när Solenergipriset delades ut under högtidliga digitala former. Bakom priset står Svensk Solenergi och Studenthuset är en av vinnarna i kategorin Årets anläggning, där en jury har be­aktat såväl ekonomi som tekniskt utförande.

Solcellerna som Akademiska Hus har installerat på Studenthusets tak täcker en yta på 1 200 kvadratmeter och genererar strax över 150 000 kWh miljövänlig el varje år. Mängden energi motsvarar 30 procent av byggnaden verksamhetsel.

Juryns motivering lyder:

”Akademiska Hus har länge varit drivande inom solcellsinstallationer i hela Sverige och det nya studenthuset på Campus Valla i Linköping är inget undantag. Då huset, med en unik solcellsanläggning på taket, dessutom fått andra utmärkelser är det på sin plats att deras insatser nu uppmärksammas av Svensk Solenergi.”

– Att Studenthuset prisas igen och den här gången för sina solceller är väldigt glädjande. Både Akademiska Hus och Linköpings universitet har högt satta klimatmål och att vi tillsammans skulle bygga ett nytt studenthus som ligger i hållbarhetsmässig framkant var vår ambition redan från början. Det här priset blir ett kvitto på att vi har lyckats, säger Hayar Gohary, projektdirektör på Akademiska Hus.

Studenthuset invigdes i augusti 2019 och Akademiska Hus har investerat cirka 460 miljoner kronor i de 16 100 m2 stora lokalerna. Byggnaden har uppnått högsta möjliga miljöcertifiering – Miljöbyggnad Guld – genom att energilösningar, inomhusmiljön och materialval har optimerats ur hållbarhetssynpunkt.

Om Akademiska Hus och solceller

Akademiska Hus har en beslutad nollvision för sitt klimatavtryck. Viktiga delar i bolagets hållbarhetsarbete är att minska mängden levererad energi och att satsa på förnybara energikällor. I dagsläget har Akademiska Hus totalt 60 anläggningar i sitt fastighetsbestånd som årligen genererar 5 miljoner kWh hållbar elenergi till svenska lärosäten. Under de närmaste åren planerar fastighetsbolaget att ta ytterligare krafttag genom att installera fler anläggningar som, när de står klara, bidrar till att Akademiska Hus totala mängd solel kommer att uppgå till över 10 miljoner kWh per år.