Till navigation Till innehåll (s)

Studentprojekt stärker utemiljön vid Högskolan i Gävle

Tisdag, 19 september 2023

bonan.jpg

I fredags premiärvisades två unika studentprojekt på campusområdet vid Högskolan i Gävle. Bakom verken står studenter från Industridesignprogrammet som fått i uppdrag att skapa något som minskar barriären mellan ute och inne.

Utomhusmiljöerna spelar en viktig roll i Akademiska Hus arbete med att skapa attraktiva campus där studenter, forskare och besökare trivs och mår bra och där miljöerna bidrar till lärande, prestation och återhämtning. Under hösten 2021 påbörjades därför ett samarbete med Högskolan i Gävle där studenterna från Industridesignprogrammet fick i uppgift att formge något som minskar barriären mellan ute och inne. Två av projekten har realiserats och står nu klara på campus. Projekten har genomförts som en del av Akademiska Hus innovationsarbete.

fj-paus.jpg

 

Fjärdedelspaus

Idén bakom projektet bygger på tystnad och paus och tilltalar våra sinnen. Här kan den som behöver ta en paus slå sig ner i den mångfunktionella möbeln, dofta på blommorna, smaka på bär och titta på verket föreställande notvärdet en fjärdedelspaus, som ska kommunicera vikten av att planera och ge plats för återhämtning i vardagen.

 

sweet1.jpg

 

Sweetspot

Projektet pekar ut platser på campus dit studenter och medarbetare kan bege sig för återhämtning och energipåfyllnad med hjälp av naturen. Varje Sweetspot erbjuder en egen lösning på hur man använder naturen för att må bra. Det kan vara genom att lyssna, känna eller utmana sig själv.

 

Läs mer om projektet på Aha.