Till navigation Till innehåll (s)

Mer information:

Ulf Däversjö
Direktör Affärsteknik och utveckling
072 544 24 17
ulf.daversjo@akademiskahus.se

Akademiska Hus arbete med digitalisering av campus kan vinna pris

Torsdag, 14 september 2023

Digitalisering.jpg

Akademiska Hus arbete med digitalisering av campus har blivit nominerat till BA Tech Awards 2023. Vinnarna offentliggörs den 21 september på Business Arena i Stockholm.

Syftet med BA Tech Awards är att premiera initiativ som tar oss närmare in i framtiden och där innovation blir en accelerator och möjlighet för att klara de stora klimat- och hållbarhetsutmaningar vi alla står inför. Akademiska Hus är en av tre finalister i den nyinrättade priskategorin mest innovativa offentliga verksamhet med vårt nyskapande arbete med att digitalisera den fysiska miljön på campus.

Det som började som små, experimentella projekt för att utforska digitala tvillingar och IoT-sensorer har under de senaste två åren utvecklats till en omfattande satsning inom Akademiska Hus för att digitalisera den fysiska miljön på campus. Det övergripande målet är att tillsammans med lärosätena skapa en mer hållbar strategi för lokalförsörjning. Akademiska Hus har implementerat IoT-sensorer och digitala modeller på campus efter campus och integrerat dem med befintliga system för att samla in, organisera, analysera, visualisera och dela data på nya sätt både internt i bolaget och tillsammans med de samverkande lärosätena. Resultaten inkluderar lägre kostnader för lärosätena, minskad miljöpåverkan och en effektivare fastighetsförvaltning med minskad risk. Denna satsning har inte bara fått uppmärksamhet i Sverige utan även internationellt, då den visar hur ett bolag inom en traditionell bransch innovativt skapar nya värden för sina kunder och ägare.