Till navigation Till innehåll (s)

Aula Medica vinner Stålbyggnadspriset 2015

Torsdag, 28 maj 2015
Aula Medica vid Campus Solna har utsetts till vinnare av Stålbyggnadspriset 2015. Priset delades ut av Stålbyggnadsinstitutet (SBI) och ges till ett byggnadsverk där man på ett innovativt och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i den bärande konstruktionen och även i övrigt utnyttjat stålets egenskaper i fasad, tak och detaljer.

Juryns motivering lyder bland annat:

"Aula Medica är en byggnad som på ett innovativt sätt använder stål för att tänja på gränserna för det möjliga. Aula Medica är ett sökande efter den perfekta balansen mellan funktion, ekonomi, skönhet och teknik."

- Vi var stolta redan innan över Aula Medica som bland annat utsetts till Årets Bygge 2014. Priset är ännu ett kvitto på att aulan på Campus Solna är något alldeles särskilt – en symbolbyggnad för Karolinska Institutet, ett landmärke i den framväxande Hagastaden och en byggnad som stärker universitetshuvudstaden Stockholm som en ledande kunskapsregion. Vi vill tacka Cowi som konstruerat denna fantastiska byggnad, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

Aula Medicas arkitektur kombinerar tuffa utmaningar som långa spännvidder, stora belastningar samt komplex geometri. Det har lösts genom bland annat omsorgsfullt utformade stålkonstruktioner i samspel med andra material. Bland det mest spektakulära märks mäktiga stålfackverk som bär upp två kontorsbjälklag, teknikbryggor och fläktrum för att aularummet ska slippa invändiga pelare och som möjliggör den 33-gradiga lutningen. Det största fackverket är drygt 55 meter långt och väger 67 ton.

Akademiska Hus har uppfört Aula Medica åt Karolinska Institutet och byggnaden stod klar 2013. Aulan är ritad av Wingårdh arkitektkontor med Cowi som stålkonstruktör och Normek som stålentreprenör. 

Läs er på SBI:s webb.