Till navigation Till innehåll (s)

Niagara nominerat till Årets Bygge

Onsdag, 9 september 2015
Akademiska Hus har i nära samarbete med Malmö högskola byggt högskolans nya profilbyggnad på Universitetsholmen, Niagara. Malmös nya portalbyggnad, har nu av branschtidningen Byggindustrin nominerats till det prestigefulla priset Årets Bygge. 

I mitten av oktober invigs Niagara och huset fylls nu av förväntansfulla studenter. Högskolans ledning och 4500 studenter och 500 medarbetare från fakulteterna Kultur och samhälle och Teknik och samhälle flyttar nu in i det 25000 kvadratmeter stora huset.

Ledorden i projektet har varit mötesplats, kommunikation, öppenhet, flexibelt och innovation vilket symbolisera bland annat av de tre separata huskropparna med fem, sju och elva våningar som länkas samman av ett ljust, öppet atrium. Atriet spänner genom de nedre våningsplanen och skapar ett stadsrum inne i byggnaden med restaurang, mötesplatser och undervisningslokaler. Övriga delar av huset består av stimulerande kunskapsmiljöer för studenter, forskare och lärare.

Niagara har tre lika viktiga entréer som vetter mot norr, söder och öster. En flytande övergång mellan ute- och innemiljöerna skapas med hjälp av byggnadens glasytor och entréhallens ytbeläggning som fortsätter utomhus. Niagara har en unik placering i hörnet av Neptunigatan och Nordenskiöldsgatan med direktkontakt till Södra hamnbassängen på motstående sida. Det korta avståndet till Orkanen, Citytunnelstationen och den öppna platsen till Malmö Live ger de bästa förutsättningarna för att byggnaden ska bli en viktig mötesplats i staden. 

I mars 2016 utses vinnaren till Årets Bygge.