Till navigation Till innehåll (s)

Win win när Akademiska Hus stöttar nygammalt hållbarhetspris

Onsdag, 20 juni 2018

WIN-WIN_GSA_logo_still[1].png

Göteborgs Hållbarhetspris bytte tidigare i år namn till Win Win. Priset, som funnits sedan 2000, uppmärksammar framstående insatser över hela jorden. Akademiska Hus har 2018 på nytt blivit en partner och har representanter både i det strategiska rådet och i juryn för det nyinstiftade studentpriset.

– Som ett av Sveriges största fastighetsbolag är vår ambition att ligga i framkant vad gäller hållbarhet. Att Göteborgspriset för hållbar utveckling från och med i år även uppmärksammar unga människor som bidrar till ett hållbart samhälle, ser vi som en viktig och särskilt god anledning till att återigen vara med som partner, säger Kerstin Lindberg Göransson, VD Akademiska Hus.

Årets vinnare av priset är Kalundborg Symbiosis i Danmark. Kalundborg Symbiosis är ett samarbete mellan nio offentliga och privata verksamheter som lett till nya produktionssätt med en mer cirkulär metod. Sedan 1972 har avfall från en aktör blivit till resurser för en annan, vilket lett till större hållbarhet och bättre affärsresultat, vilka båda växer över tiden. Detta är en av de första industriparker som samarbetar på det här sättet, vilket observerades av forskare som då introducerade begreppet “industriell symbios”.

Juryns motivering:

”Över 45 år av kontinuerligt samarbete har gjort att den industriella symbiosen har utvecklats till vad den är idag. Delandet av en enda resurs – överskottsgas – på 1970-talet, har idag blivit till 25 resurser som delas mellan nio företag, från rent vatten och biogas till gips. Detta har lett till över 635 000 ton mindre koldioxidutsläpp per år, och årliga besparingar för företagen på 182 miljoner DKK samt 106 miljoner DKK i socioekonomiska besparingar. Som pionjärer på området har Kalundborg Symbiosis visat vägen för många andra industriområden och tjänat som inspiration för företag runt om i världen”

Priset kommer att delas ut vid en ceremoni i oktober.