Till navigation Till innehåll (s)

Bokslut 2021: Stark fastighetsmarknad ökar resultatet

Onsdag, 16 februari 2022

Bokslutskommuniké-q4-2021.jpg

Akademiska Hus visar ett starkt resultat 2021 jämfört med föregående år. Sänkta avkastningskrav inom segmentet samhällsfastigheter gör att Akademiska Hus ökar sitt bedömda fastighetsvärde med 12,8 procent, vilket innebär att det vid årets slut uppgår till drygt 112 miljarder kronor.

Bokslutskommunikén 2021 i sammandrag:

  • Hyresintäkterna uppgick till 6 568 Mkr (6 264).
  • Driftöverskottet uppgick till 4 707 Mkr (4 485).
  • Resultatet före värdeförändringar och skatt uppgick till 4 136 Mkr (3 920).
  • Värdeförändringar i förvaltningsfastigheter uppgick till 12 481 Mkr (3 141).
  • Räntenettot uppgick till -368 Mkr (-381) och värdeförändringar i finansiella instrument uppgick till 380 Mkr (-192).
  • Resultatet före skatt uppgick till 16 997 Mkr (6 869) och periodens resultat till 13 790 Mkr (5 440).
  • Investeringar i ny-, till- och ombyggnader uppgick till 2 524 Mkr (2 872).
  • Fastigheter har under året sålts till ett värde om 2 293 Mkr (5).
  • Realisationsresultatet uppgick till 29 Mkr (3).
  • Direktavkastningen, exklusive fastigheter under uppförande och utbyggnadsreserver, uppgick till 4,7 procent (5,0) för de senaste 12 månaderna.

2021 är ett år som genomgående har präglats av pandemin. För Akademiska Hus kunder – Sveriges lärosäten – har det varit en utmanade tid, då en stor del av undervisning och verksamhet har skett digitalt och på distans även om hösten innebar en viss återgång till campuslivet. Den rekordsnabba digitaliseringen har medfört krav på utvecklad pedagogik, nya verktyg och lösningar för hybridundervisning.

- Vilka effekter och insikter som blir bestående är svårt att veta i nuläget då analysen pågår för fullt, men det kommer otvivelaktigt att påverka de långsiktiga kraven på lokalers utformning vad gäller funktion och flexibilitet. Under hela året har vi fört en nära och konstruktiv dialog med våra kunder för att tillsammans förstå hur vi ska utveckla vårt erbjudande framöver, säger Caroline Arehult, vd för Akademiska Hus.

Fastighetsmarknaden har utvecklats i fortsatt stark takt under årets fjärde kvartal, med fortsatt sänkta direktavkastningskrav och kalkylräntor samt rekordhög transaktionsvolym såväl under årets fjärde kvartal som helåret. Samhällsfastigheter tillhör de segment som haft störst sänkningar, tack vare sin låga vakansrisk och förutsägbara kassaflöden. Mot bakgrund av detta har Akademiska Hus justerat sina antaganden kring direktavkastningskrav och kalkylräntor i sin värdering. Tillsammans med investeringar i ny-, till- och ombyggnationer samt övriga kassaflödesförändringar innebär det att bolagets bedömda fastighetsvärde nu uppgår till drygt 112 miljarder kronor.

Under året har bolaget fortsatt sin satsning på digitalisering av fastighetsbeståndet genom exempelvis skapandet av fler digitala tvillingar. Det har även skett ett antal byggstarter, såsom en ny byggnad för Handelshögskolan i Göteborg. Två större byggprojekt har färdigställts, Ångströmlaboratoriet i Uppsala som är en investering på 1,1 miljarder kronor och den andra av tre etapper av campus Albano i Stockholm, där Akademiska Hus totalt investerar cirka 3 miljarder kronor.

Akademiska Hus har antagit ett nytt klimatmål och en ny klimat- och energistrategi för att växla upp och konkretisera sitt bidrag i omställningen till ett hållbarare samhälle. Det nya målet innebär att bolaget successivt ska minska sin klimatbelastning från hela värdekedjan för att nå klimatneutralitet år 2035.

- Som ett led i vårt hållbarhetsarbete kommer vi att öka fokus på att utnyttja vårt befintliga fastighetsbestånd genom att söka lösningar där vi i första hand bygger om och anpassar befintliga hus utifrån de nya behov som uppstår, säger Caroline Arehult.