Till navigation Till innehåll (s)

Byte av ångpanna i Kraftcentralen på Chalmers

Fredag, 3 mars 2017
Chalmers Kraftcentral (KC) har försörjt byggnaderna på Chalmers Campus med värme och el sedan 1947. Anläggningen består av två pannor, en biomassaförgasare, en pilotanläggning för flamförbränning och en väletablerad infrastruktur för mätning och analys. KC är en unik verksamhet där värme produceras på kommersiell basis samtidigt som anläggningen utgör en avancerad forskningsanläggning för förbrännings- och förgasningsforskning i industriell skala. Nu påbörjas arbetet med att byta ut panna 2.

Under åren har många försök gjorts med förbränning av avfall och sameldning av olika bränslen. De senaste åren har fokus varit på förgasning av biobränsle och utveckling av aktiva bäddmaterial för effektivare förbränning samt CCS-teknik där syftet är att minska eller helt eliminera CO2-avtryck från energiproduktionen. Forskningen är i fokus och storleken på anläggningen gör att de resultat som erhålles mer eller mindre direkt kan överföras till kommersiella anläggningar. KC utgör därmed en attraktiv arena där akademi, samhälle och industri gemensamt kan mötas i olika frågeställningar för att utvärdera nya tekniker och effektivisera befintliga.

Termisk omvandling av olika bränslen och även avfall utgör en av hörnstenarna för energiproduktion i dagens samhälle och för att möta uppsatta klimatmål måste framtida tekniker kännetecknas av hög flexibilitet och ett lågt koldioxidavtryck. Projektet som nu är påbörjat och går under namnet KC 4.0 är en gemensam satsning mellan Akademiska Hus, Chalmers och Göteborg Energi och skall möjliggöra just en ökad flexibilitet att studera morgondagens tekniker. Ombyggnaden innebär att den äldsta av de två befintlig pannorna ersätts med en modern multi-bränsle anläggning som också skall kunna kopplas ihop med den befintliga biomassaförgasaren. Den nya ångpannan (P2) som kan eldas med de tre olika bränslena: träpulver, bioolja eller produktgas från förgasaren skall utöver forskningen fungera som en toplastpanna för att säkra Campus energibehov under kalla vinterdagar.

-Kraftcentralen är helt unik i sitt slag och lockar därför forskare och industri från hela världen. Det känns naturligt för oss att göra denna ombyggnad för att kunna erbjuda forskarna fortsatt möjlighet att forska på samma höga nivå som de gör i dagsläget. Vi arbetar nära varandra på Kraftcentralen och alla är vi delaktiga i projektet, det är ett spännande samarbete mellan Chalmers och Akademiska Hus, säger Richard Block, driftchef på Akademiska Hus.

-Det här är en strategisk investering för att bredda forskningen på Chalmers när det kommer till effektiv och koldioxidfri energiproduktion. Vi tror att det här kommer öka möjligheterna ytterligare till samarbete mellan industri och forskning, både i Sverige och på en internationell nivå, säger Fredrik Lind forskare på Avdelningen för energiteknik på Chalmers.

Arbetet med att riva ut Panna 2, vilket också är startskottet för hela ombyggnadsprojektet, påbörjas under mars 2017.