Till navigation Till innehåll (s)

Kerstin Lindberg Göransson: En vår för mer hållbarhet

Måndag, 25 maj 2015
"Vi vill verka för en långsiktigt hållbar utveckling av universitets- och högskoleområden. Att ta ansvar för en hållbar utveckling handlar om att ta ansvar för kommande generationer och därför känns det bra att kunna summera en vår där vi har gjort framsteg och avstamp i flera hållbarhetsfrågor.

I början av april fick vi ett efterlängtat besked. Mark- och miljööverdomstolen har fastställt detaljplanen för det planerade universitetsområdet Albano, som med sitt strategiska läge knyter ihop Stockholms universitet med KTH och KI. Planeringen för området har pågått i nära 15 år och nu kan äntligen bygget komma igång. Det är ett exempel på Akademiska Hus styrka. Genom vår tydliga vision har vi målmedvetet arbetat för att förverkliga en ny socialekologiskt hållbar stadsdel. Det är också ett utmärkt exempel på hur vi i samverkan med våra kunder – Sveriges lärosäten – vill skapa bästa möjliga förutsättningar för att utveckla Sverige som kunskapsnation.

De val vi gör påverkar de 300 000 människor som dagligen verkar i våra lokaler. Ett område där vi som fastighetsbolag har stor påverkan är energianvändning. Inom detta område har vi satt upp tuffa mål och genomför åtgärder löpande i dialog med våra kunder. Med en klok förvaltning kan vi dra ner på energianvändningen och underhålla våra lokaler så att vi skapar miljöer som håller hög klass under lång tid. Vi satsar också på en tredubbling av vår totala energi från solceller. Solenergi är ett av många alternativ som kan bidra till vår ambition att sänka den totala mängden köpt energi med 50 procent innan år 2025.

Hela Akademiska Hus grundidé, att bygga Sverige starkare som kunskapsnation, kan ses som ett hållbarhetsprojekt. Utbildning och forskning är en viktig faktor i ett litet exportberoende land som Sverige. Vi vill ständigt utveckla vårt sätt att bidra till ett hållbart samhälle. Vårt förtydligade uppdrag gör det möjligt för oss att bygga, äga och förvalta studentbostäder och vi planerar nu för hur vi bäst kan agera i framtiden utifrån de förändrade förutsättningarna. Studentbostadsfrågan är en viktig framtidsfråga för oss och för våra kunder, där vi redan idag bidrar till tusentals studentbostäder genom att låta andra aktörer bygga på campus.

Efter en bra vår ser jag fram emot att ytterligare stärka vårt samverkansarbete för att fortsätta utveckla hållbara kunskapsmiljöer för att lyfta Sverige som kunskapsnation. Önskar Er alla en bra sommar!"