Till navigation Till innehåll (s)

STUDENTERNAS FÖRSLAG:

Ett joggingspår som går genom skilda världar

Joggingspåret som landskapsarkitekterna Freija Carlstén och Fanny Hellström ritat går genom vitt skilda miljöer i centrala Uppsala, och är uppdelat på tre stråk. Genom att kombinera dem på olika vis kan man skapa variation, något som studenterna menar gör spåret attraktivt.

– Man kan ju till exempel ta två ”ekonomen” och få en lång runda, eller så kan man variera hållet man springer åt. Dessutom finns stationer längs med stråken som gör att man kan få ut ännu mer av löprundan, säger Fanny Hellström.

Joggingspåret passerar bland annat ett naturgym. Vid slottet har en vattenkran placerats, som en historisk blinkning till den tid då slottet var den enda byggnaden i staden med en dragen vattenledning.

– Vi har också lagt tid på att hitta gröna områden i staden och dragit spåret så att vyerna från stråken blir fina, säger Freija Carlstén.

Spåret ramar in karaktäriska Uppsalabyggnader som slottet, domkyrkan och universitetet. För att göra det lättillgängligt har studenterna låtit det passera nationer och områden med studentbostäder.

– Helst ska du slippa att ta dig någonstans för att komma till joggingspåret, du ska kunna starta så nära dörren som möjligt, säger Fanny Hellström.

När spåret var uppritat blev utmaningen att hitta ett sätt att hålla ihop spåren och göra dem tydliga. I staden möts man av många intryck och att hitta markeringar för en löpslinga kan vara svårt.

Därför valde studenterna att satsa på målade linjer i asfalten i stråkens olika färger och komplettera med målade lyktstolpar.

– Det är viktigt att man inte känner sig uttittad när man joggar oavsett om man är i staden eller i skogen, det ska vara uppenbart att det är ett joggingspår man är på hela vägen, säger Freija Carlstén.

Fanny_Hellstrom.jpg

»Alla är olika, och bland Uppsalas studenter märks detta extra tydligt, vilket vi tagit fasta på«, säger Fanny Hellström, 24 år från Stockholm.

Freija_Carlsten.jpg

»Vi ville skapa ett joggingspår för både sinne och kropp«, säger Freija Carlstén,
21 år från Helsingborg.

EXPERTPANELENS BEDÖMNING

Jurymedlemmarna har fått i uppdrag att bedöma studenternas förslag utifrån sina specifika kunskapsområden. Målet har varit att få med så många kompetenser och så bred representation i juryn som möjligt. Juryn har fått bedöma studenternas kartskiss samt en förklarande text som studenterna har skrivit.

ANNIKA HILBORN
DIREKTÖR, STUDENTHÄLSAN UPPSALA
»Jag tycker att det är bra att man utgår från träningsanläggningen Campus 1477. Det gör att spåret kan användas för uppvärmningen i samband med aktiviteter inne i anläggningen. Det är förstås också en fördel att löparna får tillgång till omklädningsrum och dusch. Studentperspektivet är tydligt, de låter spåren angränsa till studentområden vilket gör det lättillgängligt för många. Att spåret inte går till studentområdet Flogsta är däremot synd. Vad gäller längderna hade jag föredragit om de hade varit mer varierande. Jag tror att många hade varit intresserade av ett längre spår. Att placera en vattenkran på krönet efter den tuffa stigningen vid Slottsbacken är en kul belöning.«

TOMAS ERIKSSON
LANDSKAPSARKITEKT, SLU ULTUNA
»I sin helhet tycker jag att idén och förslaget är bra. I dag pågår det ju en diskussion om att förtäta städer för att effektivisera användningen, i det sammanhanget känns tanken att man ska kunna motionera där man bor helt riktig. Färgmarkeringarna av stråken är roligt tänkt men innebär förstås en del dilemman. Det som är tydligt för en brukargrupp kan vara otydligt för andra, men som idé är det ändå intressant. Vad gäller valen av namnen på de olika stråken hade man i stället kunna välja att namnge dem efter områden eller målpunkter för att beskriva vart rundan går, men det är en sak som kan diskuteras.«

INGRID GUSTAVSSON
ARKITEKTURRÅD, AKADEMISKA HUS
»Ett trevligt upplägg och bra tänkt att de lagt spåret på den akademiska sidan av Uppsala. Jag tycker dock att det är lite väl snävt tänkt med markeringen av löpspåret. Man hade kunnat göra det mycket diskretare och använda mindre gester, markeringarna tar inte hänsyn till sin omgivning och överlag är det stora och dyra åtgärder som föreslås. Vägen de tar är vacker och det märks att de lagt tid på att få till sträckningen. Det är i staden, men det är ändå relativt ostörda områden, och de tar vara på nivåskillnaderna. Jag hoppas att förslaget om ett löpspår i Uppsala får förverkligas. Det skulle kunna bli ett uppskattat tillägg i staden.«

LARS JOHANSSON
STADSTRÄDGÅRDSMÄSTARE, UPPSALA KOMMUN
»Anslaget med jogging i staden är intressant, och säkerligen efterfrågat. Användandet av åsen som ett naturligt sätt att skapa en utmanande runda är en bra tanke, varför inte utveckla det ännu mer? Markeringarna av stråken är jag däremot skeptisk till. När man jobbar med stadsrum måste man tänka på helheten. Vi försöker så mycket som möjligt att begränsa antalet skyltar och liknande intryck, speciellt i de historiska miljöerna. Därför är jag tveksam till att dra linjer på gatorna utanför slottet. Varför inte i stället satsa på en digital lösning? Namnen på spåren gillar jag, liksom idén med en vattenpump på slottet. Att spåret passerar bland björkarna på Döbelnsgatan är också fint.«

TEXT JONAS FRANZÉN  FOTO ALEX&MARTIN