Till navigation Till innehåll (s)

Bostadspusslet

Aha volym 8 har fullt fokus på bostäder för studenter och forskare. Alla är överens om att studenterna måste få välja lärosäte utifrån utbildning, inte utifrån tillgång på bostäder. Och att kunna erbjuda bra boende är en del av lärosätenas konkurrenskraft. Varför är då studentbostadsbristen fortfarande ett problem?

Vi har låtit Stockholms stads stadsbyggnadsdirektör Anette Scheibe Lorentzi, rektor Jens Schollin vid Örebro universitet och Rebecka Stenkvist, ordförande Sveriges Förenade Studentkårer, berätta hur de anser att bostadsbristen skulle kunna lösas. En viktig del i allt problemlösningsarbete är omvärldsbevakning. Med det som utgångspunkt har vi tittat närmare på både avlägsna och mer närliggande exempel. I Singapore satsas stora summor på kunskapssamhället och här ligger Nanyang Technological University (NTU). Med snart 15 000 studentbostäder på området är NTU ett väl fungerande 24-timmarscampus. I Oslo har det gemensamma ansvaret systematiserats genom så kallade ”Sokkelboliger”, där studenterna hyr av privatpersoner. Vi besöker också Lund där universitetet, kommunen och Akademiska Hus har gått samman i en gemensam satsning för att skapa 1 000 nya bostäder och bygga bort bostadsbristen helt till 2020. 

Fakta

Aha är magasinet som nyfiket undersöker och inspirerar till nya idéer och lösningar för att skapa attraktiva kunskapsmiljöer för hela människan. Varje volym har ett aktuellt tema som belyses ur flera olika perspektiv, där inspiration hämtas från spännande kunskapsmiljöer både innanför och utanför Sveriges gränser.

Aha belönades med Silverbladet i kategorin Bästa kundtidning (Business to business) på Guldbladet 2012.

Beställa

Om du vill beställa en volym av magasinet är du välkommen att e-posta oss på aha.bestallning@akademiskahus.se.

Redaktion

Magasinet tas fram i samarbete med Spoon. Kontakta redaktionen på e-post aha.redaktion@akademiskahus.se.