Till navigation Till innehåll (s)

ANETTE SCHEIBE LORENTZI 
Stockholms stads nya stadsbyggnadsdirektör:

»TA GEMENSAMMA KRAFTTAG!«

Stockholm rankas av World Knowledge Competitiveness Index som världens sjätte mest konkurrenskraftiga kunskapsregion. Här finns mer än 100 000 studenter och 8 400 forskare. Samtidigt är staden känd som Sveriges svåraste bostadsmarknad, inte minst för studenter.

För att inte tappa som kunskapsregion har Stockholms stad därför dragit i gång en stadsbyggnadsoffensiv: 140 000 nya bostäder inklusive studentbostäder ska byggas till år 2030, en ökning av det totala bostadsbeståndet med 25 procent. Den som ska se till att jätteprojektet blir verklighet är stadens nytillträdda stadsbyggnadsdirektör Anette Scheibe Lorentzi.

− Stockholm har ett generellt problem med att det saknas bostäder, men en särskilt stor utmaning är bristen på tillfälliga bostäder för studenter, forskare, gästprofessorer och andra som behövs för att vi ska kunna fortsätta vara en kunskapsregion, säger hon.

− Vi vill att folk från Sverige och världen ska fortsätta att mötas i Stockholm. Unga människor som väljer att komma hit blir ju viktiga delar för att fortsätta bygga staden och göra den ännu mer attraktiv.

Hittills har Stockholms stad klara, antagna och pågående detaljplaner för drygt 7 000 studentbostäder. Men det ska byggas mer för studenter, både på campusområdena och i andra delar av staden, ett mål som går hand i hand med infrastrukturbeslutet att bygga ut stadens tunnelbanenät med nio nya tunnelbanestationer med början år 2016.

− Man söker sig till Stockholm både på grund av våra fantastiska lärosäten, men också för stadens skull. Därför kan vi fylla på med studentlägenheter i många olika lägen, vilket den nya tunnelbanan ger bästa förutsättningar för, säger Anette Scheibe Lorentzi.

Samverkan står högt på hennes agenda, både med branschen och med stockholmarna. Just nu tittar stadsbyggnadskontoret på att utveckla nya metoder för att inkludera både medborgare som ska få nya grannar och personer som behöver boende.

− Det här handlar om ansvaret för Stockholm och det sträcker sig långt utanför egenintresset. Det är otroligt viktigt att alla inblandade parter förstår hur viktigt det är att vi bygger nytt, säger hon.

På samma sätt vill hon få med sig så många aktörer som möjligt i planeringsarbetet. Satsningen på studentbostäder tar därför avstamp i studentbostadsmässan 2017, som arrangeras på initiativ av Akademiska Hus. Tillsammans med högskolor, universitet och en rad privata aktörer har stadsbyggnadskontoret satt målet att öka antalet studentbostäder med minst 6 000 i hela länet fram till mässan. 

− Här drar alla åt samma håll. Därför blir mässan en tydlig symbol utåt som säger att Stockholm kraftsamlar kring den här frågan.

Text: Linda Karlsson-Eldh  Foto: Ida Knudsen & Mattias Ermanbrix

 

Vad säger de andra experterna:

OM: Anette Scheibe Lorentzi

Jobbar som: Stockholms stads stadsbyggnadsdirektör.
Bakgrund: Civilingenjör med en kompletterande examen i vetenskapsjournalistik. Kommer från tjänsten länsöverdirektör och landshövdingens ställföreträdare. Har också varit verkställande direktör för Stiftelsen Electrum och Kista Science City AB.
Aktuellt: 140 000 nya bostäder i Stockholm ska möjliggöras till år 2030.