Till navigation Till innehåll (s)

KARIN HENRIKSSON-LARSÉN,
REKTOR VID GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖGSKOLAN (GIH) I STOCKHOLM

»DET ÄR EN SAMHÄLLSEKONOMISK FRÅGA ATT VI HÅLLER OSS FRISKA«

Lagom till höstterminens start i september inviger Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) sina nya lokaler på campus på norra Djurgården, ett stenkast från Stockholms Stadion.

− Visionen är att bygga en högskola där vi kan kombinera utbildning och forskning på ett modernt sätt, berättar rektor Karin Henriksson-Larsén.

GIH, som grundades 1813 och anses vara världens äldsta idrottshögskola, flyttade från Hamngatan till de nuvarande byggnaderna 1946. I takt med högskolans expansion har delar av personal och undervisning spridits också utanför campusområdet. Med en nybyggnation på 4 000 kvadratmeter samt en moderniserad administrationsbyggnad och entré ska nu äntligen hela högskolans verksamhet samlas på campus.

− Möten är något väldigt viktigt inom vetenskapen, både forskningen och undervisningen gynnas av att man har nära till varandra och det är i dialogen som man utvecklas inom de olika verksamheterna, säger Karin Henriksson-Larsén.

Många anser att idrottens mångvetenskapliga profil i sig bjuder in till möten. I GIH:s tre labb möts forskare i idrottshistoria, pedagogik, fysiologi, biomekanik kring gemensamma frågeställningar. Att förstärka samarbetet med andra institutioner och organisationer i närområdet var därför en av målsättningarna Karin Henriksson-Larsén hade när hon blev rektor för GIH år 2009. Viktiga samarbetspartner är Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté och Karolinska sjukhuset, liksom övriga närbelägna högskolor och universitet.
Hon berättar att akademins roll inom idrotten får en allt mer framskjutande roll i Sverige.

− Det är en samhällsekonomisk fråga som handlar om att vi inte bara lever längre utan också håller oss friska.  Vi har de senaste åren upplevt ett ökat politiskt intresse för vår forskning.

Inte konstigt: Socialstyrelsen kom förra året ut med riktlinjer för hur man ska främja fysisk aktivitet och använda den både som prevention och som behandling av sjukdomar.

Även i EU:s Lissabonstrategi, vars kärna är forskning som en av kunskapens tre grundpelare, har man i det senaste ramprogrammet fastlagt hälsa som ett av de viktigaste forskningsområdena som ska subventioneras fram till år 2013.

Karin Henriksson-Larsén kom till GIH från idrottsstaden Umeå. När det gäller idrottens roll i akademin ser hon den som en viktig förutsättning för att skapa framgångsrika kunskapsmiljöer.

− Idrotten har förvandlats till ett viktigt konkurrensmedel ute på lärosätena. När studenterna väljer utbildning i dag ser de till universitetens och högskolornas helhetsutbud och då är tillgången till friskvård och träning en enormt viktig faktor.

TEXT LINDA KARLSSON ELDH FOTO PETER JÖNSSON

Vad säger de andra experterna:

Om: Karin Henriksson-Larsén

Jobbar som: Rektor på GIH.
Bakgrund: Doktor i medicinsk vetenskap sedan 1984, docent i klinisk fysiologi sedan 1992, utsågs till universitetslektor i idrottsmedicin
kombinerad med en biträdande överläkartjänst 1994 samt till professor
i idrottsfysiologi 2001.  
Aktuellt: Planerar GIH:s 200-årsjubileum 2013 tillsammans med resten av kollegiet vid skolan.