Till navigation Till innehåll (s)

JOSEFIN WANGEL,
FORSKARE VID AVDELNINGEN FÖR MILJÖSTRATEGISK ANALYS, KTH:

»TA FRAM KONKRETA EXEMPEL FÖR HÅLLBARA STÄDER!«

Sedan några år tillbaka bor mer än hälften av jordens befolkning i städer och urbaniseringen visar inga tecken på att avta. Hållbar utveckling är därför i allt större utsträckning beroende av hållbar stadsutveckling. Det anser Josefin Wangel, miljöforskare på KTH, som samtidigt ställer sig kritisk till hur detta ser ut i Sverige i dag.

− Det räcker inte att vara lite bättre än genomsnittet för att kalla sig hållbar. Problemet är att de projekt som lyfts fram som hållbara bygger på en förståelse av hållbarhet som ett relativt begrepp, i stället för att man funderar över vad som faktiskt krävs för att man ska nå en hållbarhet definierad i absoluta termer, säger hon och pekar på stadsutvecklingsprojekten Hammarby Sjöstad och Norra Djurgårdsstaden som hon lagt under lupp i boken Hållbarhetens villkor.

Båda stadsdelarna marknadsförs som hållbara framtidsmodeller, vilket Josefin Wangel anser vara problematiskt.

Tidningen Byggindustrin avslöjade nyligen att endast fyra procent av bostäderna i Hammarby Sjöstad når upp till Boverkets minimiprestanda på 90 kilowattimmar per kvadratmeter och år.
 
− Det är farligt att låta sig invaggas i den falska säkerheten  att vi har kommit långt när det gäller hållbart stadsbyggande. Hållbara stadsdelar i dag skiljer sig främst från andra stadsdelar därför att man byggt mer energieffektiva byggnader. Men en genuint hållbar stad är mer än så.

Josefin Wangel efterlyser stadsutveckling som baseras på en genomtänkt definition av hållbarhet och som ser till hela ekosystemet, där lokal energiförsörjning, materialval, vattenförsörjning, grönområden samt sociala aspekter är centrala i planeringen. Dessutom måste städerna utvärderas utifrån ett konsumtionsbaserat perspektiv.

− Det innebär att man tar ett livscykelperspektiv och även räknar in energianvändning och utsläpp som sker utomlands för att producera varor och tjänster för vår konsumtion.

Ett av de projekt Josefin Wangel arbetar med just nu är ”Prototyping the future”, där man i form av en webbaserad upplevelse tar fram konkreta visualiseringar av hållbara framtidsscenarion.

− Vi behöver sådana exempel för att fortsätta tro på hållbarheten. Samtidigt får man vara försiktig med att hävda att vi har lösningen. Vi måste klara balansgången mellan ett kritiskt och ett bejakande perspektiv.

Text Linda Karlsson-Eldh  Foto Peter jönsson

 

 Vad säger de andra experterna:

 

Om: Josefin Wangel

Jobbar som: Forskare vid avdelningen för miljöstrategisk analys på KTH.
Bakgrund: Magisterexamen i miljö- och hälsoskydd, doktor i planering och beslutsanalys.
Aktuellt: Analyserar certifieringssystem för hållbara städer, utvecklar visioner av ett hållbart vardagsliv samt tittar på hur ny kommunikationsteknik, som exempelvis reglersystem och appar, kan användas för att göra städer mer hållbara.